30 Kasım 2011 Çarşamba

Marka tescil lideri İstanbul her iki marka başvurusundan birinin sahibi olmayı başardı

Türk Patent Enstitüsü, 2011 yılı Ekim ayı marka tescil başvuru verilerini açıkladı. İstatistiki göstergeler, Türkiye’nin oluşan markalaşma olgusuyla birlikte Avrupa’nın lider ülkesi konumuna geldiğini doğruladı.

 

Sektörünün önde gelen marka ve patent firması Acar Patent’ in Türk Patent Enstitüsü’nden aldığı istatistiki veriler doğrultusunda hazırladığı raporda; 2011 Ekim ayı itibari ile 85 bine ulaşan marka tescil başvurularının Kasım ayının ilk döneminde 95 bin rakamını aşarak hedef haline getirilen 100 bin marka başvurusuna merdiven dayadığı görülüyor.


Marka tescil başvurularında büyük artış ( % 35 )


Yeni marka başvurularının, 2010 Ekim ayı ile kıyaslandığında %35 ile yüksek oranda artış gösterdiği, 2011 Eylül ayına göre ise Ekim ayında % 28 artış kaydederek 10 bin sınırını zorladığı gözlendi.


Türkiye’ de her iki marka başvurusundan birinin sahibi İstanbul


Ekim ayında 4154 başvuru yaparak liderliği elinde bulunduran İstanbul, Türkiye’ de yapılan her iki marka başvurusundan birinin de sahibi olarak ulaşılması güç bir başarıya imza attı.


Başkent Ankara yükselişte, Gaziantep ve Konya istikrarlı


Başkent Ankara marka tescil başvurularında yükselişe geçerken, İzmir, Bursa ve Antalya illeri takibini sürdürdü. Dört ilimizin marka başvuru sayısı İstanbul’un yarısı iken, Ankara’nın tam 6 katı başvuru yapan İstanbul’un nüfusa paralel olarak markasına sahip çıktığı gözlendi.


Gaziantep, Konya, Mersin ve Hatay istikrarlı bir duruş sergilerken,  Kayseri, Sakarya ve Rize 2011 yılının en yüksek rakamlarına ulaşmayı başardılar.


Doğu Bölgesinin yıldızları Malatya ve Şanlıurfa oldu


Malatya ve Şanlıurfa marka tescil başvurularında liderliği paylaşırken, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan’da marka başvurularında artış sağlandı.


Eylül ve Ekim ayında Ardahan’dan 0 marka başvurusu, diğer sıfırcı iller kimler oldu


Eylül ve Ekim aylarında marka başvurusu yapılmayan Ardahan’ın 2011 yılındaki toplam başvuru sayısı dörtte kaldı. Hakkari, Siirt ve Sinop Ekim ayında “0” çeken iller arasına girdi.

16 Kasım 2011 Çarşamba

Marka tescilinde Almanya'yı geçen ülkemiz, Fransa'ya nefesini hissettiriyor

Türk Patent Enstitüsü'ne geçen yıl 85 binin üzerinde marka tescil başvurusu geldi. Böylece başvuru sayısında Almanya'yı geride bırakan Türkiye, Fransa'nın ardından ikinci sıraya yerleşti.

Bu sene Avrupa'da ilk sırada yer alacaklarını belirten Enstitü Başkan Yardımcısı Ahmet Koçer, "Bu yıl marka tescil başvuruları 100 bini geçecek. Bu rakamlar ekonomik canlılığı gösteriyor. Avrupa'da ilk sırada yer alıyoruz. Bu manada krizden etkilenmedik. Dünyada bu sayının arttığı pek az ülke var, biz de birkaç ülkeden biriyiz." dedi. Türkiye, son olarak marka değeri sıralamasında da 19. sıraya yükselmişti. Bundan sonra amaçlarının 100 bin markadan olabildiğince çok uluslararası bilinirliği olan marka çıkarmak olduğunun altını çizen Koçer, bu ayın sonunda uluslararası marka tescili konusunda Ankara ya da İstanbul'da bir seminer düzenleyerek bilgilendirme yapacaklarını duyurdu. İsim haklarının ticari kullanım için ürün ve hizmet için alındığına dikkat çeken üst yönetici, "Tescillenen bir kelimeyi kimse kullanamaz, köşesinde yazamaz gibi bir algı var, bu yanlış." açıklamasını yaptı. Coğrafi işaretler konusunda da uzmanlara başvuran Enstitü, böylece İzmir inciri, Malatya kayısısı ve İnegöl köftesi gibi yöresel değerleri de tescilliyor.

Türkiye'de 2010 sonunda 8 bin 353 adet patent başvurusu gerçekleşti. Bu yıl patent başvurusunun 12 bine ulaşmasını bekleyen kurum, Türk mucitlerin çalışmalarını uluslararası alanda görücüye çıkarmak için Almanya'nın Nürnberg şehrinde düzenlenen yeni buluşlar fuarına katıldı. Bu yıl 3 çalışma ile organizasyonda yer alan Türk ekibi, ülkeye 2 altın ve 1 gümüş madalya ile döndü. Tıp alanında ve güneş enerjisini kullanarak ısı üreten kumaş projeleri altın madalya alırken zeytini deterjanın hammaddesi yaparak suda organik çözülme gerçekleştiren bir formülasyon projesi gümüş madalya almaya hak kazandı. Almanlardan başka Polonyalıların ve hatta Suriyelilerin bile benzer fuarlar düzenlediği bilgisini veren Koçer, "Biz de Türkiye'de böyle bir fuar düzenlemek istiyoruz. Daha sonra bunu ulusallıktan küreselliğe taşıyabiliriz." diye konuştu.

Marka tescili ve patent lisansı ulusal olarak veriliyor. Başvuranlar uluslararası marka tescili yaptırmak isterse Türkiye'nin de dâhil olduğu küresel sistemlerin olduğunu anlatan Ahmet Koçer, "Türkiye, geçen yıl en çok başvuru yapan 14. ülke oldu. Bütün başvuruların yüzde 2-2,5'unu biz gerçekleştirdik. En çok marka başvurusu yapılmak istenen ülkeler arasında da 9. sıradaydık. Talep gören bir ülke oldu Türkiye." ifadelerini kullandı.

Markanız pazara uygun olmalı

Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak adına marka ihracatının önemine değinen Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ahmet Koçer, bunun için de markanın sadece Türkiye'de değil yurtdışında da tescil edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu konuda da faaliyet gösterilmesi düşünülen pazara uygun tercihin yapılması gerektiğini savunan Koçer, "Bazen markanın o ülkede satışa olumsuz etki yapacak bir adı olabilir. Mesela, Almanların küçük ev aletleri markası 'Fakir' Türk pazarı için iyi bir tercih olmayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yavuz SEÇKİN tasarım tescili ile koruma altına aldığı yirmiden fazla kuklasıyla güldürecek

Ekranların sevilen siması ünlü komedyen Yavuz Seçkin, tasarım tescili ile koruma altına aldığı yirmiden fazla kuklasıyla sevenlerine eğlenceli dakikalar yaşatmaya hazırlanıyor.

Acar Patent’ in “SİYU” ismiyle markalaştırdığı Kukla Show, slikondan yapılmış eğlenceli kuklaları ile görücüye çıkıyor.

“ Medyatip Show ” da yaptığı sayısız ünlü taklidi ile bu alanda Türkiye’nin tartışmasız lideri olan SEÇKİN,  yarattığı pop star karakteri “ Das Borak ” ile de herkesin gönlüne taht kurmayı başarmıştı.

Mizah anlayışının yanı sıra, MedyaTip Show, Dasborak, SİYU isimlerini marka tescil ofisi Acar Patent ile koruma altına alan SEÇKİN, markalaşma süreci konusundaki hassasiyeti ile de örnek bir duruş sergilemektedir.  

TPE’nin 35 inci sınıftaki içerik değişikliği, marka tescil başvurularında rekor getirdi

35inci_sinif_marka_tescil
Türk Patent Enstitüsü’nün 35 inci sınıfta yaptığı bir takım değişiklikler ile birlikte, markası bu sınıfta tescilli olan, daha önce almaya çalıştığı markayı isim benzerliğinden dolayı alamayan ve bu süreci müvekkillerine anlatarak markalarını korumakla yükümlü marka - patent ofisleri büyük hareketlilik yaşıyor.

Marka patent vekil firması Acar Patent’ in Türk Patent Enstitüsü verilerini değerlendirerek hazırladığı rapora göre, 19.10.2011 tarihinde yayınlanan tebliğden sonra markasını tescil ettirmek isteyenler adeta yarışıyor. Kasım ayının ilk döneminde marka başvuru sayısının 100 bin olması bekleniyor.

Marka Tescil Başvurularında Görülmemiş Hareketlilik

Eylül 2011 istatistiklerine göre yerli ve yabancı marka başvurularında 75 bin barajı aşılmışken, 35 inci sınıf içeriğinin değişmesi ile birlikte girişimcilerin markalarını korumak için gösterdikleri ilgiyle bu rakam Kasım ayının başında 90 bine ulaşmış oldu.

Her ay ortalama 7 – 8 bin civarı marka tescil başvurusu alan Türk Patent Enstitüsü, 35 inci sınıfta yaptığı değişikliklerin de etkisiyle 19.10.2011 tarihinden itibaren yaklaşık 6 bin marka başvurusu ile rekor beklentilerini doğruladı.

Girişimci kişi ve firmalar 35 inci sınıfta markasını koruma altına almak için bayram öncesi başvuru işlemlerini yapmaya çalışırken,  vekil marka-patent ofisleri de bu durumdan nasibini almış gözüküyor.

Nedir bu 35 inci sınıf ?... kime, ne yarar sağlayacak…

Türk Patent Enstitüsü’nün yayınladığı tebliğ ile birlikte;

Belirtilen hizmet grubunda daha önce markasını tescil ettiremeyen ya da bu sınıfın tescil için müsait olmamasından dolayı 35 inci sınıfta tescil başvurusu yaptırmamış marka sahiplerine, ilgili sektör, mal ya da mal gruplarını belirtmek şartı ile başvuru hakkı sağlanacak.

Daha önce bu sınıfta tescil almış marka sahipleri, ilgili sektör mal ya da mal gruplarını belirtmek şartı ile yeniden başvuru yapabilecek.

Markanızı korumak sizin elinizde

Konu ile ilgili açıklama yapan Marka Patent Vekili Savaş GÜMÜŞ, yapılan bu değişiklik ile birçok kişi ya da firmanın daha önce almak isteyip de alamadıkları markalar için tescil yolunun açıldığını, bu sınıfta daha önce tescil hakkı elde etmiş markaların ise resmi kurumdan faaliyet gösterdikleri sektör için ekleme ve değişiklik talebinde bulunamayacaklarını dolayısı ile yeniden başvuru yaparak markalarına tam koruma sağlamaları gerektiğini belirtti.

25 Ekim 2011 Salı

Kalder ve KA iş birliği ile yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin müşteriyi memnun eden markaları belli oldu

Memnun marka tescili
Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) 2011 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre; Türkiye'nin müşterisini memnun eden marka tescilli firmaları ; ambalajlı su sektöründe Pınar Su ve Erikli, akaryakıt istasyonlarında Opet, havayollarında THY, meyve suları sektöründe Pınar Meyve Suları ve küçük ev aletleri sektöründe Bosch oldu.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve uluslararası araştırma kuruluşu KA Araştırma tarafından yürütülen TMME 2011 yılı ikinci çeyrek sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Ülke çapında 81 ilde 8 bin 685 tüketiciyle bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) yapılarak hazırlanan endekste, 34 tescilli  markanın ve diğer kategorilerin müşteri memnuniyeti ölçüldü. Tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmetlerden memnuniyetini sayısal olarak gösteren endeks, ülke genelinde müşteri memnuniyeti bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

2011'in ilk çeyreğinde 76,2 olarak ölçülen ulusal müşteri memnuniyeti endeksi, ikinci çeyrekte 0,1 puan düşerek 76,1 puan olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Amerika'da müşteri memnuniyeti endeksi 75,7 oldu.

İkinci çeyrekte ambalajlı su, akaryakıt istasyonları, havayolları, meyve suları ve küçük ev aletleri sektörleri ölçülürken, ambalajlı su sektöründe Pınar Su ve Erikli, akaryakıt istasyonlarında Opet, havayollarında THY, meyve suları sektöründe Pınar Meyve Suları ve küçük ev aletlerinde Bosch müşteri memnuniyetinde birinci sırada yer aldı.

Ambalajlı su sektöründe 2010 yılının ikinci çeyreğinde 79 olan endeks bu yıl 80'e, küçük ev aletlerinde 77'den 78'e, havayollarında 72'den 73'e yükselirken, meyve suları sektöründe 80'den 79'a, akaryakıt istasyonlarında 78'den 76'ya geriledi.

Kuyum sektörünün marka tescilli lider markalarından Atasay, para ödüllü tasarım yarışması düzenliyor

Atasay_logo_yarışması
Kuyum sektörünün marka tescilli lideri Atasay, 75'inci yılını kutlamaya hazırlanırken, düzenlediği logo/amblem tasarım yarışması ile de 75'inci Yıl Logo'sunu arıyor.

Güzel sanatlar fakültelerinin tasarım bölümlerinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencileri başta olmak üzere tasarıma ilgi duyan herkesin yer alabileceği yarışmada katılımcılar, Atasay’ın 75’inci yıl logosunu tasarlayarak projelerini 16 Aralık 2011 tarihine kadar Seçici Kurul’un beğenisine sunacak.

75’inci Yıl Logo/Amblem Tasarım Yarışması’na başvuran tasarımlar; Mimar Sinan Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nin tasarım alanındaki seçkin akademisyenleri ile birlikte Atasay Mücevherat Yönetim Kurulu Üyesi Atasay Kamer, ünlü moda tasarımcısı Özlem Süer, Atasay Mücevherat Tasarım Koordinatörü Özgül Sokullu’nun oluşturduğu toplam 7 kişilik Jüri Heyeti tarafından değerlendirilecek.

http://www.markatescilim.net/icerikap/2440/kuyum-sektorunun-lider-markalarindan-atasay,-para-odullu-tasarim-yarismasi-duzenliyor.htm

Dünya üzerinde popülaritesi artan Türk markaları, marka tescili ile taklitçilerine savaş açtı

acarpatent_marka tescili
Dünyadaki bilinirliğini artıran Türk markaları, markalarını tüm dünyada marka tescili ile koruyarak 'taklit' probleminin önüne geçmeye çalışıyor.

Önceki hafta Kazakistan ve Rusya'daki taklit takım elbiseleri hukukî mücadele sonucunda toplatmayı başaran Ramsey'in ardından Kiğılı, Beymen, Sarar ve Teknosa gibi şirketler de tescil ve 'taklit marka' arama işlemlerine ağırlık verdi. Singapur'da gerçekleştirilen Asya Pasifik Perakende Zirvesi'ne katılan firmalardan Kiğılı'nın Genel Müdürü Hilal Suerdem, İran ve Irak'ta sahte kazaklar ele geçirdiklerini söyledi. Alışveriş Merkezi Perakendecileri Derneği başkanlığını da yürüten Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane ise, 'Teknoas' adıyla mağaza açanların bile olduğuna dikkat çekerek, 'Bu nasıl cesaret?' diye tepkisini dile getirdi.

Suerdem, firmaların önlemleri artırdığını ve dünyada marka tescilini sonlandırmaya çalışıtıklarını belirtti. Boyner Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sunay da Beymen'in bilhassa Anadolu'da taklit edildiğini kaydetti. Sunay, bu sıkıntılara karşı Sarar'ı da tüm ülkelerde tescil ettirdiklerini söyledi. Alışveriş Merkezi Perakendecileri Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane ise yurtiçinde karşılaştıkları taklit olaylarıyla ilgili olarak her hafta en az bir kez ya ihtar çektiklerini ya da dava açtıklarını kaydetti. Nane, "Resmen Teknosa logosunu kullananlar var. Ne cesaret ya! Hiç görmeyeceğimizi mi sanıyorlar?" diye tepki gösterdi. Asıl ilginç olan ise "Teknoas" adıyla Anadolu'da iki şehirde mağaza açılması. Nane, Perakendeciler olarak bu işle mücadelede birlikte hareket etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Ramsey, yurtdışındaki taklit problemiyle ilginç bir şekilde karşı karşıya kalmıştı. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, 16 mağazanın bulunduğu Rusya'da bir müşterilerinin 'Neden bana sattığınız bu takım elbise karşı mağazaya sattığınız aynı elbiseden daha pahalı?' demesi üzerine taklit Ramsey'leri fark ettiklerini açıkladı. Bunun üzerine Rusya'da tüm taklit ürünleri piyasadan toplattıklarını vurgulayan Doğan, "Ancak asıl kriz Kazakistan'da yaşandı. Çünkü bu ülkede, taklit Ramsey'leri satanlarla hukukî mücadele başlattık ve kazandık." dedi.



14 Ekim 2011 Cuma

Elazığ’da Patent Günleri ile en fazla başvuru yaparak (patent,marka tescili) ülke ekonomisine katkı yapanlar onurlandırılıyor

2008 yılından günümüze farklı illerde düzenlediği  “Patent Günleri” ile yenilikçiliği, üretkenliği teşvik eden, sınai mülkiyet hakları konusunda bilgi ve bilinç düzeyini arttıran Türk Patent Enstitüsü, 2011 yılında patent günlerini Elazığ’da gerçekleştiriyor.

Fırat Üniversitesi ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile 17 Ekim 2011 tarihinde Elazığ’da gerçekleşecek olan “ Patent Günleri “ne bütün sanayici, işadamı ve esnafların davet edildiği bildirildi.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali ŞEKERDAĞ, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi BİNGÖL’ ün katılımları ile gerçekleşecek olan etkinlikte, “ Patentin Önemi ”, “ KOSGEB’ in Kobilere Yönelik Ar-Ge Destekleri “ konulu başlıklar üzerinde durulacak.

Patent, marka tescili ve endüstriyel tasarım ile ilgili Elazığ ilinde en fazla başvuru yapan kişi ve firmaya teşekkür edileceği “ 2011 Patent Günleri ” etkinliğinde, araştırılan istatistiki veriler sonucu Acar Patent müvekkili  “ Bosfor Hidrolik Makina ” nın en fazla başvuru yapan firma olduğu öğrenilmiştir.

Konu ile ilgili açıklama yapan Acar Patent Genel Müdürü Savaş GÜMÜŞ düzenlediği patent günleri ile patentin önemini anlatan ve patent bilincini aşılayan Türk Patent Enstitüsü adına Sayın Başkan Habib Asan’ı kutlayarak, ülke ekonomisine sağladığı katkı ve yenilikçi çalışmaları için de Bosfor Hidrolik Makina’ya tebrik mesajlarını iletti.

Patent davalarından sonra marka tescilinin önemide twitter ile ortaya çıktı

Bilişim ve teknoloji dünyasındaki patent davalarından haberi olmayanlara artık uzaylı gözüyle bakılırken , şimdi de büyük firmalar markalarını koruma altına alma çabalarıyla karşımıza çıkıyor.
Sosyal medya devlerinden Twitter'ın en çok kullanılan “tweet” kelimesinin marka tesciline sahip olmadığını biliyormuydunuz? Tweet kelimesinin marka tescili Twitter kullanıcılarının reklam geliri elde etmesine aracı olan Twittad adlı firmada bulunuyor.

2008 yılında “Let your add meet tweets” sloganını kullanan firma slogandaki tweet kelimesinin marka tescilini yaptırmak için başvurmuş ve marka tescili firmaya verilmiş.

Bir yıl geçtikten sonra durumu anlayan Twitter iki kere tweet kelimesinin marka tescilini almak için başvurmuş ama iki başvuruda reddedilmiş.Twitter bunun üzerine konuyu mahkemeye taşıyarak tweet kelimesinin marka tescil haklarının kendilerine verilmesini istiyor.

Henüz sonuçlanmayan davada Twitter' ın mutlu sona yakın olduğu söyleniyor.Twittad ile anlaşma zemini arayan Twitter tweet kelimesinin marka tescilini almak için firmayı ikna etmeyi başarmış gözüküyor.

Twittad’ın 32 yaşındaki yöneticisi James Eliason her şeyi marka tescili ve patent ile korumalıyız sözleriyle bu konunun ne kadar önemli olduğunun mesajını veriyor.

9 Ekim 2011 Pazar

Marka değeri 71,8 milyar dolara ulaşan Coca Cola bu yılda dünyanın en değerli markası olmayı başardı

Marka danışmanlık şirketi Interbrand’in 2011 sıralamasının zirvesinde yer alan 10 marka ;

1. Coca Cola: Daha önceki 11 raporda olduğu gibi Coca Cola bu yıl hazırlanan 12. listede de dünyanın en değerli markası olarak açıklandı. Dünyanın en değerli markasının değeri son bir yılda yüzde 2 artarak 71,8 milyar dolara ulaştı.

 2. IBM: Bu yıl çok başarılı bir performans gösteren IBM, B2B alanında da markaların öneminin artmakta olduğunu ortaya koyuyor. IBM’in Smarter Planet gibi kurumsal vatandaşlık alanında geliştirmekte olduğu stratejiler de marka değerine katkı yapan unsurlardan…
Marka tescil değeri yüzde 8’lik artışla 69,9 milyar dolara ulaşan IBM dünyanın en değerli 2. markası olmayı sürdürdü.

3. Microsoft: Microsoft,
marka tescil  değerindeki yüzde 3’lük gerilemeye rağmen 3. sıradaki yerini korudu. Microsoft’un marka değeri 59 milyar dolar olarak açıklandı.

4. Google: Değeri en çok artan markalardan biri olan Google geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 4. sırada yer aldı. Buna karşılık marka değeri 43,5 milyar dolardan 55,3 milyar dolara yükselerek bir üst basamakta yer alan Microsoft’la olan arayı biraz daha kapattı.

5. GE: GE, geçtiğimiz yıldan bu yana marka değeri aynı kalan az sayıdaki şirketten biri oldu. GE, 42,8 milyar dolarlık marka değeriyle en değerli 5. marka seçildi.

6. McDonald’s: İlk 10 marka içindeki tek gıda-restoran markası McDonald’s geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın en değerli 6. markası seçildi. McDonald’s’ın
marka  tescil değeri yüzde 6 artışla 35,5 milyar dolar olarak açıklandı.

7. Intel: Geçtiğimiz yıl marka değeri yüzde 10 artış gösteren Intel, 35,2 milyar dolar marka değeriyle 7. sırada yer aldı. Intel geçtiğimiz yılki listede de aynı sırada yer alıyordu.

8. Apple: Dünyanın En Değerli Markaları 2011 listesinin yıldızlarından Apple, bir yılda 9 basamak birden yükselerek 17. sıradan 8. sıraya çıktı ve en değerli 10 marka arasına girdi. Apple’ın marka değeri geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 58 oranında artarak 21,1 milyar dolardan 33,4 milyar dolara çıktı.

9. Disney: Interbrand’in raporuna göre Disney’in marka değeri son bir yılda hemen hemen değişmedi. Marka değeri sadece yüzde 1 oranında artış gösteren Disney, 29 milyar dolarlık marka değeriyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 9 basamakta yer aldı.

10. Hewlett-Packard: Marka değeri yüzde 6 oranında artan HP, 28,4 milyar dolarlık marka değeriyle Interbrand’in listesinde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 10. sırada yer aldı.
 Değeri en fazla artan 5 marka
Apple: Geçen yılki sıralamada 17. basamakta yer alan Apple, 2011’de Interbrand tarafından dünyanın en değerli 8. markası seçildi. Apple’ın marka değeri bir yıl içinde yüzde 58 oranında artış göstererek 33,5 milyar dolara ulaştı. Interbrand’in raporuna göre, başka hiçbir marka, en yeni teknolojiyi, en özgün ve ilham verici marka deneyimiyle birleştirmeyi Apple’ın başardığı gibi başaramadı. Interbrand’in raporunda, Apple’ın 2010’da iPad’i çıkarmasından bu yana Samsung, Research in Motion, Toshiba ve daha pek çok firmanın tabletlerini piyasaya sürerek Apple’ı taklit etmesinin, bu markaların Apple’a duydukları beğeniyi göstermekte olduğu ifade edildi.

Amazon.com: Çok başarılı bir yıl geçiren Amazon.com da marka değerini yüzde 32 oranında arttırmayı başardı. Geçtiğimiz yılki listede 36. sırada olan Amazon.com, bu sene dünyanın en değerli 26. markası olarak ilan edildi. Amazon.com’un marka değeri de 12,7 milyar dolara ulaştı. Interbrand’in Best Global Brands raporuna göre Amazon’un yakın dönemdeki yükselişi büyük ölçüde kindle ve e-kitapların başarısından kaynaklanıyor. Rapora göre müşterilerin beklentilerini rakiplerinden önce fark edip yanıt veren Amazon, mevcut iş modelini destekleyen yeni bir gelir kanalı yaratmayı ve markasını güçlendirmeyi başarmış bulunuyor.

Google: Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın en değerli 4. markası olarak ilan edilen Google’ın sıralamadaki yeri değişmedi ama marka değeri yüzde 27 oranında artarak 55,3 milyar dolara ulaştı.

Samsung: Marka değeri yüzde 20 oranında artan Samsung da dünyanın en değerli markaları arasında 19. basamaktan 17. sıraya yükseldi. Interbrand, Samsung’un marka değerini 23,4 milyar dolarak açıkladı.

Burberry: Lüks ürün markası Burberry, marka değerini yüzde 20 arttırarak 3,7 milyar dolara yükseltti. Burberry 2011 listesine göre dünyanın en değerli markaları sıralamasında 95. sırada yer alıyor. Lüks ürün markalarının genelde iyi bir performans gösterdiği 2011’de Burberry, moda, dijital yenilikler ve global genişlemeye yönelik temel yetkinlikleriyle bu segmentin marka değerini en fazla arttıran firması oldu.
 Marka değeri en fazla düşenler
Interbrand’in 2011 sıralamasında marka değeri en fazla gerileyen 5 marka şunlar oldu:

Nokia: Geçtiğimiz bir yılda Marka değerinde yüzde 15’lik gerileme yaşayan Nokia’nın, dünyanın en değerli markaları arasındaki yeri de 8. basamaktan 14. sıraya geriledi. 2011 raporuna göre Nokia 25 milyar dolarlık marka değerine sahip bulunuyor.

Nintendo: Marka değeri yüzde 14 oranında düşen Nintendo, global markalar sıralamasında 38. sıradan 48. sıraya geriledi. Son listeye göre Nintendo’nun marka değeri 7,7 milyar dolar.

Sony: Sony’nin marka değeri geçtiğimiz yıl yüzde 13 oranında geriledi. 2010 raporunda 34. sırada bulunan Sony, bu yılki listede 35. sırada yer aldı.

Yahoo!: Marka değeri yüzde 11 gerileyerek 4,4 milyar dolara düşen Yahoo!, geçtiğimiz yıl listenin 66. sırasındayken bu yıl 76. basamakta yer aldı.

Dell: Dell’in marka değeri geçtiğimiz bir yıl içinde yüzde 6 oranında düşerken, en değerli markalar sıralamasındaki yeri de 41. sıradan 43. sıraya geriledi. Dell, Interbrand’in 2011 sıralamasına göre 8,3 milyar dolarlık marka değerine sahip bulunuyor.
 Listeye yeni girenler
Nissan: Interbrand’in listesine bu yıl ilk defa 90. sıradan giren Nissan’ın marka değeri 3,8 milyar dolar olarak açıklandı. En son 1997 yılında en değerli 100 marka listesinde yer alan Nissan, yeniden listeye dönmeyi başardı. Japonya’da yaşanan deprem sonrasında rakiplerinden daha hızlı bir stoklarını yenileyen Nissan, güçlü yönetimi ve zor dönemde şirket olarak gösterdiği dayanıklılıkla marka değerini arttırdı. >

John Deere:Listenin 97. sırasında yer alan John Deere’in marka değeri Interbrand tarafından 3,6 milyar dolar olarak belirlendi. 1837’de kurulan firma, 2009 yılındaki yeniden yapılanmasının ardından dünya pazarlarındaki gücünü ve konumunu pekiştirdi. İlk 100’e ilk defa giren, tarım ve iş makineleri üreticisi John Deere, geleceğe yönelik güçlü bir gelişim ve gelir potansiyeline sahip durumda. >

HTC: 2011 listesinde 98. sırada yer alan ve bu yıl ilk defa en değerli 100 marka listesine giren HTC’nin marka değeri 3,6 milyar dolar olarak açıklandı. Yakın zamanda B2B’den B2C iş modeline geçen marka, tüketici farkındalığını arttırmaya yönelik yaklaşımı, daha yerleşik markalarla kurduğu işbirlikleri ve dijital stratejisindeki gelişimle önümüzdeki yıllarda izlenmesi gereken markalar arasına girmiş bulunuyor.

http://www.markatescilim.net/

3 Ekim 2011 Pazartesi

Marka tescili ile ilgili sanılan yanıltıcı bildirimlere dikkat!!!

Gün geçmiyor ki insanları yanıltan yeni bir yönteme rastlamadan hayatımızı sürdürelim.  Marka tescili yaptırmış ve markaları yayına çıkmış şahıs ve firmaları takip altına alan bazı art niyetli firmalar Türkiye ve 20’ye yakın ülkede, iletişim bilgilerine ulaştıkları markalara mail, fax, posta yoluyla ulaşarak para kazanmayı hedefliyor.

Marka tescili ile ilgili sanılan bildirimler için vekil firmanızla irtibata geçmeden atılacak her adım ciddi kayıplara neden olabilir.
Gelen bildirimde en üst satırda marka ismini gören ve büyük puntolarla yazılmış ödenmesi gereken 1440 YTL’yi ( Türkiye için yatırılacak para cinsi hala YTL ) gören marka sahibi, marka tescili ile ilgili bir durumun söz konusu olduğunu düşünerek maalesef bu ücreti yatırma talebini karşılamaktadır.

Türk Patent Enstitüsü ve
Acar Patent & Kalite ile bağlantısı olmayan,  TM Publisher adı altında bildirim göndererek marka tescili konusunda bilgi sahibi olmayanları hedef alan ve etik olmayan bir yöntemle, birçok dev firma ve ünlü isme de ulaşarak faaliyetlerine devam etmekte olan firmanın bildirimlerini vekil firmanızla değerlendirmeden dikkate almamanız gerekmektedir.
Konu ile ilgili açıklama yapan Acar Patent Genel Müdürü Savaş Gümüş,  TM Publisher ya da benzer kişi ve kuruluşlardan gelen bu bildirimlerin dikkate alınmamasını ve böyle bir durumda işin uzmanı olan vekil firmalarla irtibata geçmeden atılacak her adımın büyük kayıplar yaratabileceğini bildirdi.

29 Eylül 2011 Perşembe

Microsoft, marka tescili için başvurduğu "İnsanlara Öncelik Ver" sloganıyla neyi amaçlıyor ?

Gün geçmiyor ki yeni bir patent davasına şahit olmayalım. Sektörünün önde giden firmaları bir yandan patent davaları ile uğraşırken diğer yandan da yeni buluşlarını patent ve marka tescili yoluyla korumaya alarak  olası davaların önüne çok önceden geçmeye çalışıyorlar.
Bilişim sektörünün önde gelen firmalarından biri olan Microsoft, piyasaya sunduğu Windows Phone 7.5 için marka ve slogan tescili için başvurduğu "İnsanlara Öncelik Ver" ( "Put People First" ) sloganıyla, hassas bir noktaya değinerek satışlarını yüksek noktalara çıkarmayı hedefliyor.

TechCrunch'ın 19 Eylül tarihinde gerçekleştirilen başvuru için açıklanan raporunda, "Kablosuz iletişim cihazları, cep telefonları, hücresel telefonlar, kişisel dijital yardımcılar ve el bilgisayarlarında kullanılacak yazılım"ları tarif ettiği belirtiliyor.

Microsoft, "Put People First" sloganı için marka tescil başvurusunda bulunduğu  Windows Phone 7.5' un satışlarından ciddi gelir bekliyor.  Microsoft, bu sloganıyla insanlık için birşeyler yapmaya çalıştıklarını anlatmaya çalışıyor.

22 Eylül 2011 Perşembe

İbrahim Ethem Temo'nun marka tescili ve telif hakkı tescili ile koruduğu "Uzak Renkler" i Acar Patent ile yakınlaşıyor.

Fotoğrafçılığı ve seyahat konulu yazılarıyla uzak diyarları yakın eden İbrahim Ethem Temo, marka tescili ve telif hakkı ile tam koruma sağladığı yeni televizyon programı “UZAK RENKLER” ile evlerimize konuk olmaya hazırlanıyor.

Ceo’s dergisinde yazdığı yazılarla seyahat tutkunları tarafından takibe alınan Temo, çeşitli ülkelerde yaptığı çekimlerden derlediği fotoğraflarla 2009 senesinde açtığı sergi ile de sanatseverlerden tam not almıştı. Farklı iki alandaki tecrübelerini bir televizyon programında birleştiren Temo sergisi ile aynı isimli televizyon programıyla ülkemizdeki renklerle tanışmamızı amaçlıyor.

Tescil işlemlerinde Acar Patent’ i tercih eden İbrahim Ethem Temo, yaptırdığı marka tescili ile programın adını, telif hakkı tescili ile de içeriğini koruma altına alarak özgün çalışması ile farkını ortaya koymaya devam ediyor. Tescile konu olan “ Uzak Renkler “ isimli yeni program Digitürk World Travel Channel’ de meraklılarıyla buluşurken, internet üzerinden de (www.worldtravelchannel.com) izlenebilme fırsatı sunuyor.

Marka tescil ve telif hakkı tescili işlemlerinde birlikte çalıştığımız İbrahim Ethem Temo’ ya kişisel markalaşma konusundaki hassasiyeti sebebiyle Acar Patent olarak teşekkür ediyor, sevenlerine keyifli seyirler diliyoruz.

20 Eylül 2011 Salı

Tescilli markalarınız patent ofisiniz tarafından korunuyor mu?

Türkiye, ayda binlerce marka başvurusu ile Avrupa sıralamasında ikinci sıraya yükselmişken; maalesef markaların korunması, taklit edilmesi ve takip edilme sürecindeki sıkıntıların giderilmesi konusunda yeterli başarıyı gösteremiyor.

İşletmelerin en önemli değeri olan markanın korunması için tescil başvurusu yapmak temel bir zorunluluktur. Fakat marka, tescil edildikten sonra da önemle takip edilmesi gereken bir değerdir. Markaların tescil edilmesi onların maalesef taklit edilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Koruma altına alınan markaların piyasada takip edilmesi ve benzerlerinin tespit edilmesi nasıl elzem ise Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuruların da izlenmesi, benzerlerinin tespit edilmesi ve tescilin engellenmesi şarttır.
Türk Patent Enstitüsü’nün markalar bülteninde yayınladığı markaların tümü kesinlikle tescil edilebilir anlamına gelmez.

Daha önce tescilli olan marka sahibi, markasının taklit edildiğini ve bu durumun markasına zarar vereceğini düşünüyorsa yayındaki markaya itiraz ederek tescil işlemini engellemelidir. Aksi takdirde tescilli markaya benzer olan marka tescil edilir. Tescil edildikten sonra Türk Patent Enstitüsüne itiraz yapılamaz. Ancak tescilin iptali dava ile mümkündür ki bu işlem hem zaman alıcı, hem de maliyetli bir işlemdir.

Tescilli marka sahibinin markasının takibini yapabilmesi için Türk Patent Enstitüsü’nün yayınladığı resmi markalar bültenine abone olması ve her ay binlerce marka arasından kendi markasına benzer olanı bulması gerekmektedir. Marka takibi; markaların karşılaştırılması, benzer markaların bulunması ve itirazların yapılması sırasıyla gerçekleşmektedir. Marka sahibinin günlerce yapacağı araştırmalar sonucunda ulaşamayacağı sonuçlara, marka vekilleri profesyonel tarama programlarıyla çok kısa sürede ve mutlak olarak ulaşmaktadır.
Patent marka izleme hizmeti ile kendisine bu konuda yetki vermiş markaları izler. Her ay yayınlanan markalar personelimiz tarafından şirketimizin veri tabanına girilir. İzlenen marka ve izlenen markanın versiyonları yayınlanan tüm markalarla karşılaştırılır. Bu işlemden sonra benzer olabilecek tüm markalar değerlendirilmeye alınır.

Bu değerlendirme marka vekilleri ve hukukçular tarafından yapılmaktadır. Bu inceleme sonucu benzer olarak tespit edilen markalar marka izleme yetkisi vermiş tescilli marka sahibinin onayı ile itiraz edilir ve tescil önlenmeye çalışılır. Tüm dünyada firmalar-şahıslar sahip oldukları markaları tescil ettirdikten sonra "marka izleme "işlemi ile kendi markalarına benzer markaların tescilini önlemektedir. Ülkemizde de marka sahibi firmalar-şahısların markalarını korumak adına tescil işlemlerinden sonra markalarını izlettirmelidirler.

Fatih Görmek

16 Eylül 2011 Cuma

Ünlü İsim ve Firmaların "Marka Tescil" Mücadelesi

Türkiye, ayda binlerce marka başvurusu ile Avrupa sıralamasında ikinci sıraya yükselmişken; ünlü isimler bu süreci ağırdan takip etmenin maddi ve manevi külfetini yaşamaya devam ediyor.
Gün geçmiyor ki, hepimizin tanıdığı ünlü isim ve markaların, isim ve marka haklarını korumakla ilgili sorunları ortaya çıkmasın. Sizde bu sıkıntılarla uğraşmak mı istersiniz ya da kolay olanı seçip isminizi ve markanızı tescil yolu ile korumayı mı?

Marka yaratmak hem maddi hem de manevi açıdan zorlu bir süreçtir. Yoğun emek harcanan bu süreci kolaya çevirmek ve kolay yoldan itibar sahibi olmak isteyen uyanık marka avcıları, bu günler de tescil edilmemiş ünlü isim ve markalar için başvuru yaparak, maddi yönde gelir elde etmeyi hedefler duruma geldi.

Çok yakın zamanda ki örneklere bakacak olursak ;

Aşk-ı Memnu ve Fatmagül’ün Suçu Ne? dizileri ile yıldızı parlayan Beren Saat, adını markalaştırmak isterken daha önce kendi adına tescil başvurusunun yapıldığını öğrendi.

Tarihi Sarıyer Börekçisi’ nin yeni sahibi Cihangir Uzun ‘ da şirketin zorlu bir süreç geçirdiği dönemler de, markanın 100 TL’ ye satıldığını öğrendiğini ve dava yolu ile bu hakkı geri aldığını söylüyor. Tabii ki zahmetli bir süreç sonrasın da.

Kıbrıs Türk Hava Yolları ve tescilli markalarının 40 milyon muhammen bedelle satışa çıkarılacağının duyurulması ise, tanınmış tescilli markaların önemini ve nasıl bir gelir kapısı olabileceğini bir kere daha bize hatırlattı.

İsim ve markalarınızı tescil yolu ile yasal olarak koruyup, marka avcılarına bekledikleri fırsatı vermemek, marka tescili hakkında tüm merak ettiklerinizi öğrenmek ve çok geç kalıp pişman olmamak adına marka ve patent vekilinizle irtibata geçiniz..

Fatih GÖRMEK

Google patent almaya doymuyor. IBM'den alınan yüzlerce patent, patent davaları için koruma yöntemi mi?


Arama devi Google, olası patent davalarını göz önünde tutarak patent almaya devam ediyor. Ağustos ayında IBM'den alınan 1000 in üstündeki patent, Google'ın rakiplerini huzursuz etmiş olsa gerek.
Mobiz cihaz ve android işletim sistemlerinde yaşanan rekabet, patent ihlali davalarının açılmasına neden oluyor ve bu süreç zorlu geçmekle beraber, davanın mağlübünü yüklü tazminatlar ödemek zorunda bırakıyor.

IBM'den daha önce de 1000'in üstünde patent satın alan Google, yeni satın aldığı patentlerle rakiplerini tedirgin etmiş gözüküyor. Bu alışveriş hakkında bir açıklamaya yapmayan iki dev firmanın ağız birliği ve sıcak ilişkileri dikkat çekmeye devam ediyor.


Google'ın Android'i koruma altına alabilmek ve tehdit edici davaları engeleyebilmek için bu yola başvurduğu biliniyor.

 

12 Eylül 2011 Pazartesi

İş ve siyaset dünyasının iletişim danışmanı Sedef KABAŞ da marka tescili yaptıran ünlüler arasına katıldı.



Acar Patent_marka tescil
                                        
CNN International’ da görev yapan ilk Türk gazeteci olarak tanıdığımız Dr.Sedef KABAŞ, iletişim ve danışmanlık alanındaki bilgi, deneyim ve başarılarını marka tescili ile koruma altına aldı.
Acar Patent’ in  tescil sürecinde vekilliğini üstlendiği  “Sedef KABAŞ” ve  “Dr. İletişim” markaları radyo- televizyon yayın hizmetleri, haberleşme, eğitim öğretim hizmetleri, danışmanlık ve iletişim alanlarında koruma altına alındı.
Televizyon dünyasında iletişim ve röportaj denildiğinde akla gelen ilk isim olan Dr.Sedef KABAŞ, hazırladığı, sunduğu ve editörlüğünü yaptığı programlarla bugüne kadar siyaset, iş, kültür -sanat, spor ve medya dünyasının önde gelen yüzlerce ismiyle hatırlarda kalan başarılı röportajlara imza attı. Power Fm, CNN Internatıonal, NTV, Olay TV, ATV, TV8, SkyTürk ve TRT’ deki sunduğu programlarla evimize konuk etmekten zevk aldığımız sayılı isimlerden biri haline geldi.
Kişiye özel eğitim programlarının yanı sıra Türkiye’nin büyük şirketlerinde verdiği grup eğitimlerle de birçok kişi ve kuruluşa değer katan KABAŞ, kaleme aldığı beş kitabı ile de sanat ve eğitime verdiği önemi ortaya koymuş, birçok saygın ismin övgüsünü kazanmış ve aldığı ödüllerle bu övgüleri taçlandırmıştır.
“Teknolar, aletler, güzel mekân beni etkiler. Ama beni en çok Sedef Kabaş gibi yetişmiş Türkler etkiliyor. Sedefler sayesinde geleceğimiz mutlu olacaktır” sözüyle duygularını anlatan Merhum Sakıp Sabancı, Dr. Sedef KABAŞ’ ın mesleğindeki başarısına ayna tutan en güzel örneklerden biri olmuştur.  
Türk televizyonuna kattığı yüksek değer ile anılan bir profesyonelin  kişisel markalaşma sürecinde yine bir profesyoneli tercih etmesi firmamız Acar Patent için memnuniyet sebebidir.
Kişisel markalaşma sürecinde Acar Patent’i tercih eden Dr. Sedef KABAŞ’ a önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılan fikri ve sınai mülkiyet hakları konusundaki hassasiyeti sebebiyle teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılarının devamını diliyoruz.

Türkiye, marka tescili başvurularında Avrupa'da ilk üç arasına girdi. Ünlü isimlerin markalaşma çabaları artış gösterdi.


Marka Tescili
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, marka, patent, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaret başvurularıyla ilgili bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin marka tescili ve endüstriyel tasarım başvurularında Avrupa’nın ilk üç ülkesi arasında olduğunu söyledi. 
Katma değerli ve ileri teknoloji ürünler geliştirebilmek için Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvuruları önemsediklerini söyleyen Nihat Ergün, geçen yıl yapılan marka tescili ve endüstriyel başvurularda Türkiye’nin Avrupa’nın ilk üç ülkesi arasına girdiğini belirtti. Marka tescili başvuru sayısındaki artışın üretime geçmesiyle çok daha rekabetçi ekonomiye geçeceklerini kaydeden Ergün, marka tescili başvurularının ürün ve teknolojiye ne kadar dönüştüklerini yakından takip edeceklerinin altını çizdi. 
Yerli firma başvurusu arttı
Bu yılın ilk yarısında sınai mülkiyet başvurularının geçen yılın ilk altı ayına göre patent ve faydalı modelde yüzde 23 artarak 6 bin 616’ya ulaştığını söyleyen Ergün, marka tescili için başvuru sayısının yüzde 28 artarak 54 bine çıktığını belirtti. Endüstriyel tasarım müracaatının 19 bin 714 rakamına ulaştığını ifade eden Ergün, patent başvurularında yabancı ağırlığı fazlayken son yıllarda yerli başvuruların arttığı bilgisini verdi. 
 Kumaş kahve lekesini kendi temizleyecek
İlgi çekici ürünlerle karşılaştıklarını kaydeden Ergün, bir firmanın kendi kedini temizleyen kumaş başvurusunda bulunduğunu ifade etti. Kumaşın güneş ışığı veya eşdeğer ışığa maruz kaldığında kendi kendini temizlediğini aktaran Ergün, bu buluş sayesinde perde, masa örtüsü, mobilya kılıfının yağ, çay, kahve ve meyve suyu gibi lekelerin kendi kendine temizleyeceğine dikkat çekti. Su kaynaklarının azaldığı dönemde buluşun hayati önem taşıdığını aktaran Ergün, görme engelliler için sensörlü baston, kaybolmayan kumanda gibi çılgın buluşlar yapıldığını dile getirdi. Ergün, patent ve faydalı model başvurusunda İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa Ankara gibi illerin başı çektiğini aktardı.
Coğrafi İşaretlerde artış
2011 yılının ilk altı ayında İspir Kuru Fasulyesi, Mardin Taşı, Bergama Kozak Çam Fıstığı gibi coğrafi işaretler tescillendiğini belirten Ergün, 146 tescilli coğrafi işaret bulunduğunu aktardı. Ergün, fikri ve sınai mülkiyetin korunması ve geliştirilmesine ilişkin yasal düzenlemeler yapıldığını söyledi. 
Miting meydanlarındaki püskevit, Kanal İstanbul, Atma Recep Din Kardeşiyiz gibi sözlerin markalaşması için başvuru olup olmadığının sorulması üzerine Ergün, “Püskevit, Kanal İstanbul, Atma Recep Din Kardeşiyiz popüler söylemler markaya dönüştürülmek istenebiliyor. Süreçler devam ediyor. Markalaşma süreçleri devam ediyor. Markalaşması tamamlanmadı. Parlak bir söz duyduğunda vatandaş markalaştırabilir miyim diye başvuruyor.” cevabını verdi.

Patentleriyle sosyal medya devi olan Facebook, 1 Trilyon kez ziyaret edilirken, yeni patentlerle daha çok tıklanma hedefi belirdi.


750 milyondan fazla kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal paylaşım ağı olan patent devi Facebook, elde edilmesi çok güç bir rekor kırdı. 
Google’ın daha önce 3.1 milyar dolara satın aldığı şirketlerden DoubleClick’in açıkladığı rakamlara göre Facebook, Haziran ayında dünya çapında tam 1 trilyon kez tıklandı.Hedef yeni patentler ve daha güçlü bir yapı ile daha çok tıklanma. 
Açıklanan rakamlar doğrultusunda ortaya çıkan bir diğer gerçek ise; dünya genelindeki İnternet kullanıcıların %46.9’unun Facebook’u ziyaret ettiği. Facebook’un 750 milyondan fazla üyesi olmasına rağmen Haziran ayı kişi başı gösterim rakamı 870 milyon olarak açıklandı. Yani 100 milyondan fazla kullanıcı, Facebook’a üye olmasa bile paylaşımları takip etme amaçlı kullanıyor.
Doubleclick’in verilerine göre Facebook’tan sonra en çok ziyaret edilen site ise 100 milyar tıklamayla YouTube oldu. YouTube, Haziran ayı içerisinde İnternet kullanıcılarının %42.6’sını oluşturan 790 milyon farklı kişi tarafından kullanıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kanal İstanbul markası paylaşılamıyor. Marka tescili için rekabet devam ediyor.


Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 27 Nisan 2011’de açıkladığı projenin isim hakkı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Denge Reklam, MS Yapı Ürünleri, Hasan Yahşi ve Doğuhan Taşar isimli vatandaşlar başvuruda bulundu. Bir firma da “Kanalist” adıyla marka tescili başvurusu yaptı. 
Doğuhan Taşar, Denge Reklam markanın isim sahibi olabilmek için Başbakan Erdoğan’ın projeyi açıkladığı gün Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) başvurdu. Ardından da Emek Yatırım “kanalist” ifadesinin marka olması için başvuru yaptı. Ancak başvurular henüz tescillenmedi. 
TPE ilk etapta ön incelemeleri tamamlayarak başvuruyu marka bülteninde yayınlayacak. İlan üç ay bültende kalacak. İtiraz gelmemesi durumunda da tescillenecek. Marka uzmanları da inceleme yaparak marka hakkının kime verileceğine karar verecek.

8 Eylül 2011 Perşembe

Apple ve HTC arasındaki patent davası kızışıyor, Android üreticileri patent davasındaki gelişmeleri yakından izliyor

Uluslararası Ticaret Komisyonu ITC, Android işletim sisteminde kullanılan özellikler yüzünden Apple ve HTC arasında süren patent davasını 6 Aralık 2011′de sonuçlandıracak.
ITC geçtiğimiz Cuma günü HTC aleyhine karar verdi ve HTC tarafından kullanılan iki özelliğin aslında Apple’a ait iPhone patentlerinde bulunduğuna hükmetti. Bunlardan biri “bilgisayarla üretilmiş verilerden oluşan bir yapı üzerinde eylem gerçekleştirme sistemi ve metodu”, diğeri ise “seri iletimli veriler için gerçek zamanlı sinyal işleme” başlıklı maddelerin içeriklerini oluşturuyor.

Google tarafında bu haber tam bir yıkım olabilir. Çünkü her ik patentin de HTC tarafından eklenen geliştirmeler değil, Android mimarisinin birer parçası. Yani bu özellikleri değiştirip Apple’a ait olan bu patentleri kullanmamak, işletim sisteminde gerçekten köklü değişiklikler yapmayı gerektiriyor. ITC eğer HTC aleyhinde karar verirse sözkonusu ihalin görüldüğü cihazların (bu durumda Android işletim sistemi yüklü tüm cihazların) ithalatı yasaklanabilir ve yalnızca HTC değil, Motorola ve Samsung gibi tüm Android üreticilerini de ciddi anlamda çöküntüye uğratabilir.

HTC baş hukuk müşaviri Grace Lei, bu durumun uzun bir yasal süreçte yalnızca bir adım olduğunu, ve ITC temsilcileri önünde patentleri sonuna kadar koruyacaklarını söylüyor, diğer taraftan bu sorunlara alternatif çözümler olduğunu da bildiriyor. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi bu tür bir değişiklik doğrudan Android mimarisinde, hatta belki de altında yatan Linux kernelinde bile değişiklikler gerektirdiği için işletim sisteminin bu patentleri ihlal eden özelliklerden vazgeçmesi anlamına geliyor.

Samsung ve HTC ise Apple’ı pazarda adil rekabet yapmaktansa yollarını kapatabilmek için hukuki yollar aramakla suçluyorlar.

Patent ve yayınlarıyla Türk mühendis "Dünyanın En İyi 100'ü arasında gösterildi. Patentin önemi bir kez daha anlaşıldı

Kayseri Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Bilişik'in, karbon ipinden elde edilen çelik kadar dayanıklı kumaş çalışması ödüle layık görüldü. 

Merkezi İngiltere'de bulunan bağımsız kuruluşlardan Uluslararası Biyografi Merkezi (Cambridge International Biographical Center), Prof. Dr. Bilişik'i bu çalışması sebebiyle 'dünyadaki en iyi 100 mühendis' listesine aldı.

Prof. Dr. Abdulkadir Bilişik, 23 yıl önce başlatarak geliştirdiği bir araştırma sonucunda bu ödüle layık görüldüğünü ifade etti. 8 yıldır Erciyes Üniversitesi'nde akademik hayatını devam ettiren Prof. Dr. Bilişik, karbon ipinden elde ettiği çelik kadar dayanıklı kumaş çalışmasını 1988 yılında İngiltere Leeds Üniversitesi'nde başlattı. Doktora sonrasında Amerika Carolına Üniversitesi'nde görev aldığını ve bu çalışmasını orada sürdürdüğünü dile getirdi. 


Bilişik, yapmış olduğu tekstil esaslı karbon ipi kompozitin çelik kadar dayanıklı olduğunu anımsatarak, şu bilgileri verdi: "Daha önce yaptığımız çalışmalarla ilgili patentler aldık. Bu patentler karbon ipliğinden yapılan çalışmalardı. Amerika'daki görevim sırasında çok eksenli, ön şekiller ve bu ön şekillerden elde edilen kompozitlerle ilgili patent almıştık. Diğer bir patent ise ön şekilli dairesel yapıların elde edilmesiyle ilgilidir. Bu patentlerle yeni ürünler yapıyoruz. Karbon ipliği kullanılarak kumaş formu ürettik. Kalın bir kumaş üretilmiş oldu. Bu çalışmadaki ön şekildir. Kumaş yapıştırıcılarla katı hale dönüştürülüyor. Buna karbon kompozit deniliyor. Tekstil esaslı üç boyutlu, çok eksenli karbon kompozit olarak tanımlıyoruz. Bunu çekici kılan özellik, metalin ağır ve yoğunluğunun fazla olması nedeniyle metal ve çelik kadar dayanıklı ve hafif olmasıdır. Kırılma mekanizmaları çelik ve metal esaslı malzemelere göre daha yöne bağlı olarak tasarıma olanak sağlıyor. Havacılıkta kullanılıyorsa tasarımcıya daha elastik özellikler nedeniyle daha geniş tasarımlar sunuyor."


Çalışmasının çeşitli uygulama alanları olduğunu aktaran Bilişik, henüz kitlesel olarak kullanılmadığını, bunun için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Bilişik, tekstil esaslı karbon ipliği kompozitinin metal ürünlerinin, çelik malzemelerinin kullanıldığı bütün sektörde değerlendirilebileceğini anlattı. Otomotiv sektöründe de kullanılmasının mümkün olduğunu, meydana gelebilecek kazalarda metal aksama göre kişilere daha az zarar verebileceğini dile getirdi. Bilişik, "Çelikle kıyaslandığında karbon kompozit 3 -4 kat daha sağlam. Metal homojen yapı olduğu için bu ürünlerin kırılma olayları farklıdır. Bozulma modu metallere göre tok madde olması nedeniyle enerjiyi daha iyi sömürme anlamına geliyor. Eğer bir araçta metal, çelik yerine bu malzeme kullanılıyorsa, kaza anında meydana gelen enerjiyi daha iyi sömürme özelliği gösterecektir. Belki sürücüyü daha çok koruyacaktır. Onlara gelebilecek zararın daha az olması adına metale göre daha iyi olacaktır. Bunu yaptığımız çalışmalarla denedik." dedi.


Prof. Dr. Abdulkadir Bilişik, 'Dünyanın 2011 Yılı En İyi 100 Mühendisi' sıralamasında yer aldı. Bilişik, Uluslararası Biyografi Merkezi, 'Tekstil Malzeme Bilimi ve Teknolojisi' alanında yapmış olduğu patent ve yayın esaslı katkılarından dolayı bu seçime layık görüldü. Uluslararası Biyografi Merkezi, bilim adamlarının birçok konuda yaptığı araştırmalarla ilgili farklı dallarda derecelendirme 

yapıyor.

Bilişim dünyasının lider firmalarından GIGABYTE, marka tescil işlemleri için ACAR PATENT ailesine katıldı

Bilişim dünyasının lider firmalarından GIGABYTE , Türkiye'deki isim ve marka haklarının korunması ile ilgili çalışmalarında Acar Patent' i tercih etti.

1986 yılında Tayvan’da kurulan GIGA-BYTE Technology Co., Ltd. yenilikçilik, kalite ve güvenilirlik unsurlarını sürekli göz önünde bulundurarak anakart endüstrisindeki üstün başarıları ile global bir üne sahip olmuştur. Geçen sekiz yıl içerisinde GIGABYTE “Golden Brains” ödülü, Tayvan Ulusal Mükemmeliyet Ödülü ve Tayvan Ulusal Kalite ödülü gibi birçok ödül alarak itibarını sürekli artırmıştır. 

Yenilikçi projeleriyle adından söz ettirmeye devam eden GIGABYTE' a , Acar Patent ailesi olarak çalışmalarında başarılarının devamını dileriz.

1. Acar Patent’ in markalaştırdığı “Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm” sinema filmi 28 Ekim’ de beyaz perdedeki yerini almaya hazırlanıyor.

Kısa sürede geniş bir izleyici kitlesine ulaşan ekranların sevilen dizisi “Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi” , sevenlerine marka tescilini yaptırdığı bir sinema filmi ile teşekkür ediyor.

Acar Patent’ in markalaştırdığı  “Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm” sinema filmi 28 Ekim’ de beyaz perdedeki yerini almaya hazırlanıyor.


Daha evvel de “Balkan Düğünü” ve “Elveda Rumeli” dizilerinin de marka tescili işlemlerinde birlikte çalıştığımız Adam Film’ e markalaşma süreci konusundaki hassasiyetleri sebebiyle Acar Patent olarak teşekkür ediyor, yeni sinema filmi için sevenlerine keyifli seyirler diliyoruz.

Marka Tescil Başvuruları

 www.markatescilim.net  Marka korumasının ve markalaşmanın ilk adımı ise marka tescili dir. Para kazanmanın en önemli adımı markalaşmadır. www.markatescilim.net  Marka Tescili ile; Daha fazla karlılık, pazar payı, itibar, refah, farklılık, çalışan motivasyonu, müşteri memnuniyeti, istikrar ve rekabet gücü kazanırsınız
www.markatescilim.net  Marka Tescili yaptırdıktan sonra marka izleme ile taklitlerinizden sakının.
www.markatescilim.net  TC. Türk Patent Enstitüsü'ne aylık ortalama 3000 civarında marka tescili başvurusu yapılmaktadır.
www.markatescilim.net  İlginç markatescilleri Obama, Roberto Carlos, ``hain köfte``, ``nasıl ettin hoca``, ``kelle koltukta``, ``Pilipis`` başvuruda

Marka korumasının ve markalaşmanın ilk adımı ise marka tescili dir.

Hızla artan küresel rekabet ortamında, en önemli gücünüz markanızdır ve sadece markalaşan şirketler artı değer oluşturarak geleceğe güvenle bakabilmektedirler.

Markalaşma Stratejisi / Marka Tescili ile; daha fazla karlılık, pazar payı, itibar, refah, farklılık, çalışan motivasyonu, müşteri memnuniyeti, istikrar ve rekabet gücü kazanırsınız…
ACAR MARKA TESCİLİ | www.markatescilim.net marka tescili hakkında detaylı bilgiler, makaleler, yenilikler, prosedürler.

Marka Tescili yetmez marka izleme şart

Markaların tescil edildikten sonra da olası taklitlerine karşı dikkatle takip edilmesi gerekir. Çünkü markaların tescil edilmesi taklit edilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Taklitçilerin takibi ise sektörün içinde olan firma yetkililerince yapılabilir. Firma yetkilileri piyasada kendi markalarına benzer markaları tespit edip gerekli hukuki işlemleri yapmalıdır
ACAR MARKA TESCİLİ | www.markatescilim.net marka tescili hakkında detaylı bilgiler, makaleler, yenilikler, prosedürler.

Marka Tescili kapsamı kaç yıl? Marka Yenileme süreleri

Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu süre onar yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir. Koruma süresi sona eren marka, sahibinin yetkili kıldığı vekilin talebi halinde yenilenir.
ACAR MARKA TESCİLİ | www.markatescilim.net marka tescili hakkında detaylı bilgiler, makaleler, yenilikler, prosedürler.

İLGİNÇ MARKA TESCİLİ BAŞVURULARI-2

Obama, Soğutucu, dondurucu, mantı, erişte, maya, baklava, iç-dış giyim.
Ricky Martin, Başörtüsü, kırbaç, baston, jöle.
Heidi Klum, Bilet otomatı, ölçme aleti, nakit para çekme makinesi, heykel, biblo, kol düğmesi, kravat iğnesi, saat ve zaman ölçme cihazı.
Paris Hilton Residence, İnşaat hizmetleri, inşaat araç gereçlerinin ve iş makinelerinin kiralanması hizmetleri.
Madonna Spor Giyim, Kot pantolon, kot etek, şapka, iç çamaşırı.
Ronaldino, İç ve dış giysiler.
ACAR MARKA TESCİLİ | www.markatescilim.net marka tescili hakkında detaylı bilgiler, makaleler, yenilikler, prosedürler.