![]() |
Marka Tescili |
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, marka, patent, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaret başvurularıyla ilgili bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin marka tescili ve endüstriyel tasarım başvurularında Avrupa’nın ilk üç ülkesi arasında olduğunu söyledi.
Katma değerli ve ileri teknoloji ürünler geliştirebilmek için Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvuruları önemsediklerini söyleyen Nihat Ergün, geçen yıl yapılan marka tescili ve endüstriyel başvurularda Türkiye’nin Avrupa’nın ilk üç ülkesi arasına girdiğini belirtti. Marka tescili başvuru sayısındaki artışın üretime geçmesiyle çok daha rekabetçi ekonomiye geçeceklerini kaydeden Ergün, marka tescili başvurularının ürün ve teknolojiye ne kadar dönüştüklerini yakından takip edeceklerinin altını çizdi.
Yerli firma başvurusu arttı
Bu yılın ilk yarısında sınai mülkiyet başvurularının geçen yılın ilk altı ayına göre patent ve faydalı modelde yüzde 23 artarak 6 bin 616’ya ulaştığını söyleyen Ergün, marka tescili için başvuru sayısının yüzde 28 artarak 54 bine çıktığını belirtti. Endüstriyel tasarım müracaatının 19 bin 714 rakamına ulaştığını ifade eden Ergün, patent başvurularında yabancı ağırlığı fazlayken son yıllarda yerli başvuruların arttığı bilgisini verdi.
Kumaş kahve lekesini kendi temizleyecek
İlgi çekici ürünlerle karşılaştıklarını kaydeden Ergün, bir firmanın kendi kedini temizleyen kumaş başvurusunda bulunduğunu ifade etti. Kumaşın güneş ışığı veya eşdeğer ışığa maruz kaldığında kendi kendini temizlediğini aktaran Ergün, bu buluş sayesinde perde, masa örtüsü, mobilya kılıfının yağ, çay, kahve ve meyve suyu gibi lekelerin kendi kendine temizleyeceğine dikkat çekti. Su kaynaklarının azaldığı dönemde buluşun hayati önem taşıdığını aktaran Ergün, görme engelliler için sensörlü baston, kaybolmayan kumanda gibi çılgın buluşlar yapıldığını dile getirdi. Ergün, patent ve faydalı model başvurusunda İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa Ankara gibi illerin başı çektiğini aktardı.
Coğrafi İşaretlerde artış
2011 yılının ilk altı ayında İspir Kuru Fasulyesi, Mardin Taşı, Bergama Kozak Çam Fıstığı gibi coğrafi işaretler tescillendiğini belirten Ergün, 146 tescilli coğrafi işaret bulunduğunu aktardı. Ergün, fikri ve sınai mülkiyetin korunması ve geliştirilmesine ilişkin yasal düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Miting meydanlarındaki püskevit, Kanal İstanbul, Atma Recep Din Kardeşiyiz gibi sözlerin markalaşması için başvuru olup olmadığının sorulması üzerine Ergün, “Püskevit, Kanal İstanbul, Atma Recep Din Kardeşiyiz popüler söylemler markaya dönüştürülmek istenebiliyor. Süreçler devam ediyor. Markalaşma süreçleri devam ediyor. Markalaşması tamamlanmadı. Parlak bir söz duyduğunda vatandaş markalaştırabilir miyim diye başvuruyor.” cevabını verdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder