25 Ekim 2011 Salı

Kalder ve KA iş birliği ile yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin müşteriyi memnun eden markaları belli oldu

Memnun marka tescili
Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) 2011 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre; Türkiye'nin müşterisini memnun eden marka tescilli firmaları ; ambalajlı su sektöründe Pınar Su ve Erikli, akaryakıt istasyonlarında Opet, havayollarında THY, meyve suları sektöründe Pınar Meyve Suları ve küçük ev aletleri sektöründe Bosch oldu.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve uluslararası araştırma kuruluşu KA Araştırma tarafından yürütülen TMME 2011 yılı ikinci çeyrek sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Ülke çapında 81 ilde 8 bin 685 tüketiciyle bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) yapılarak hazırlanan endekste, 34 tescilli  markanın ve diğer kategorilerin müşteri memnuniyeti ölçüldü. Tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmetlerden memnuniyetini sayısal olarak gösteren endeks, ülke genelinde müşteri memnuniyeti bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

2011'in ilk çeyreğinde 76,2 olarak ölçülen ulusal müşteri memnuniyeti endeksi, ikinci çeyrekte 0,1 puan düşerek 76,1 puan olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Amerika'da müşteri memnuniyeti endeksi 75,7 oldu.

İkinci çeyrekte ambalajlı su, akaryakıt istasyonları, havayolları, meyve suları ve küçük ev aletleri sektörleri ölçülürken, ambalajlı su sektöründe Pınar Su ve Erikli, akaryakıt istasyonlarında Opet, havayollarında THY, meyve suları sektöründe Pınar Meyve Suları ve küçük ev aletlerinde Bosch müşteri memnuniyetinde birinci sırada yer aldı.

Ambalajlı su sektöründe 2010 yılının ikinci çeyreğinde 79 olan endeks bu yıl 80'e, küçük ev aletlerinde 77'den 78'e, havayollarında 72'den 73'e yükselirken, meyve suları sektöründe 80'den 79'a, akaryakıt istasyonlarında 78'den 76'ya geriledi.

Kuyum sektörünün marka tescilli lider markalarından Atasay, para ödüllü tasarım yarışması düzenliyor

Atasay_logo_yarışması
Kuyum sektörünün marka tescilli lideri Atasay, 75'inci yılını kutlamaya hazırlanırken, düzenlediği logo/amblem tasarım yarışması ile de 75'inci Yıl Logo'sunu arıyor.

Güzel sanatlar fakültelerinin tasarım bölümlerinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencileri başta olmak üzere tasarıma ilgi duyan herkesin yer alabileceği yarışmada katılımcılar, Atasay’ın 75’inci yıl logosunu tasarlayarak projelerini 16 Aralık 2011 tarihine kadar Seçici Kurul’un beğenisine sunacak.

75’inci Yıl Logo/Amblem Tasarım Yarışması’na başvuran tasarımlar; Mimar Sinan Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nin tasarım alanındaki seçkin akademisyenleri ile birlikte Atasay Mücevherat Yönetim Kurulu Üyesi Atasay Kamer, ünlü moda tasarımcısı Özlem Süer, Atasay Mücevherat Tasarım Koordinatörü Özgül Sokullu’nun oluşturduğu toplam 7 kişilik Jüri Heyeti tarafından değerlendirilecek.

http://www.markatescilim.net/icerikap/2440/kuyum-sektorunun-lider-markalarindan-atasay,-para-odullu-tasarim-yarismasi-duzenliyor.htm

Dünya üzerinde popülaritesi artan Türk markaları, marka tescili ile taklitçilerine savaş açtı

acarpatent_marka tescili
Dünyadaki bilinirliğini artıran Türk markaları, markalarını tüm dünyada marka tescili ile koruyarak 'taklit' probleminin önüne geçmeye çalışıyor.

Önceki hafta Kazakistan ve Rusya'daki taklit takım elbiseleri hukukî mücadele sonucunda toplatmayı başaran Ramsey'in ardından Kiğılı, Beymen, Sarar ve Teknosa gibi şirketler de tescil ve 'taklit marka' arama işlemlerine ağırlık verdi. Singapur'da gerçekleştirilen Asya Pasifik Perakende Zirvesi'ne katılan firmalardan Kiğılı'nın Genel Müdürü Hilal Suerdem, İran ve Irak'ta sahte kazaklar ele geçirdiklerini söyledi. Alışveriş Merkezi Perakendecileri Derneği başkanlığını da yürüten Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane ise, 'Teknoas' adıyla mağaza açanların bile olduğuna dikkat çekerek, 'Bu nasıl cesaret?' diye tepkisini dile getirdi.

Suerdem, firmaların önlemleri artırdığını ve dünyada marka tescilini sonlandırmaya çalışıtıklarını belirtti. Boyner Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sunay da Beymen'in bilhassa Anadolu'da taklit edildiğini kaydetti. Sunay, bu sıkıntılara karşı Sarar'ı da tüm ülkelerde tescil ettirdiklerini söyledi. Alışveriş Merkezi Perakendecileri Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane ise yurtiçinde karşılaştıkları taklit olaylarıyla ilgili olarak her hafta en az bir kez ya ihtar çektiklerini ya da dava açtıklarını kaydetti. Nane, "Resmen Teknosa logosunu kullananlar var. Ne cesaret ya! Hiç görmeyeceğimizi mi sanıyorlar?" diye tepki gösterdi. Asıl ilginç olan ise "Teknoas" adıyla Anadolu'da iki şehirde mağaza açılması. Nane, Perakendeciler olarak bu işle mücadelede birlikte hareket etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Ramsey, yurtdışındaki taklit problemiyle ilginç bir şekilde karşı karşıya kalmıştı. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, 16 mağazanın bulunduğu Rusya'da bir müşterilerinin 'Neden bana sattığınız bu takım elbise karşı mağazaya sattığınız aynı elbiseden daha pahalı?' demesi üzerine taklit Ramsey'leri fark ettiklerini açıkladı. Bunun üzerine Rusya'da tüm taklit ürünleri piyasadan toplattıklarını vurgulayan Doğan, "Ancak asıl kriz Kazakistan'da yaşandı. Çünkü bu ülkede, taklit Ramsey'leri satanlarla hukukî mücadele başlattık ve kazandık." dedi.



14 Ekim 2011 Cuma

Elazığ’da Patent Günleri ile en fazla başvuru yaparak (patent,marka tescili) ülke ekonomisine katkı yapanlar onurlandırılıyor

2008 yılından günümüze farklı illerde düzenlediği  “Patent Günleri” ile yenilikçiliği, üretkenliği teşvik eden, sınai mülkiyet hakları konusunda bilgi ve bilinç düzeyini arttıran Türk Patent Enstitüsü, 2011 yılında patent günlerini Elazığ’da gerçekleştiriyor.

Fırat Üniversitesi ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile 17 Ekim 2011 tarihinde Elazığ’da gerçekleşecek olan “ Patent Günleri “ne bütün sanayici, işadamı ve esnafların davet edildiği bildirildi.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali ŞEKERDAĞ, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi BİNGÖL’ ün katılımları ile gerçekleşecek olan etkinlikte, “ Patentin Önemi ”, “ KOSGEB’ in Kobilere Yönelik Ar-Ge Destekleri “ konulu başlıklar üzerinde durulacak.

Patent, marka tescili ve endüstriyel tasarım ile ilgili Elazığ ilinde en fazla başvuru yapan kişi ve firmaya teşekkür edileceği “ 2011 Patent Günleri ” etkinliğinde, araştırılan istatistiki veriler sonucu Acar Patent müvekkili  “ Bosfor Hidrolik Makina ” nın en fazla başvuru yapan firma olduğu öğrenilmiştir.

Konu ile ilgili açıklama yapan Acar Patent Genel Müdürü Savaş GÜMÜŞ düzenlediği patent günleri ile patentin önemini anlatan ve patent bilincini aşılayan Türk Patent Enstitüsü adına Sayın Başkan Habib Asan’ı kutlayarak, ülke ekonomisine sağladığı katkı ve yenilikçi çalışmaları için de Bosfor Hidrolik Makina’ya tebrik mesajlarını iletti.

Patent davalarından sonra marka tescilinin önemide twitter ile ortaya çıktı

Bilişim ve teknoloji dünyasındaki patent davalarından haberi olmayanlara artık uzaylı gözüyle bakılırken , şimdi de büyük firmalar markalarını koruma altına alma çabalarıyla karşımıza çıkıyor.
Sosyal medya devlerinden Twitter'ın en çok kullanılan “tweet” kelimesinin marka tesciline sahip olmadığını biliyormuydunuz? Tweet kelimesinin marka tescili Twitter kullanıcılarının reklam geliri elde etmesine aracı olan Twittad adlı firmada bulunuyor.

2008 yılında “Let your add meet tweets” sloganını kullanan firma slogandaki tweet kelimesinin marka tescilini yaptırmak için başvurmuş ve marka tescili firmaya verilmiş.

Bir yıl geçtikten sonra durumu anlayan Twitter iki kere tweet kelimesinin marka tescilini almak için başvurmuş ama iki başvuruda reddedilmiş.Twitter bunun üzerine konuyu mahkemeye taşıyarak tweet kelimesinin marka tescil haklarının kendilerine verilmesini istiyor.

Henüz sonuçlanmayan davada Twitter' ın mutlu sona yakın olduğu söyleniyor.Twittad ile anlaşma zemini arayan Twitter tweet kelimesinin marka tescilini almak için firmayı ikna etmeyi başarmış gözüküyor.

Twittad’ın 32 yaşındaki yöneticisi James Eliason her şeyi marka tescili ve patent ile korumalıyız sözleriyle bu konunun ne kadar önemli olduğunun mesajını veriyor.

9 Ekim 2011 Pazar

Marka değeri 71,8 milyar dolara ulaşan Coca Cola bu yılda dünyanın en değerli markası olmayı başardı

Marka danışmanlık şirketi Interbrand’in 2011 sıralamasının zirvesinde yer alan 10 marka ;

1. Coca Cola: Daha önceki 11 raporda olduğu gibi Coca Cola bu yıl hazırlanan 12. listede de dünyanın en değerli markası olarak açıklandı. Dünyanın en değerli markasının değeri son bir yılda yüzde 2 artarak 71,8 milyar dolara ulaştı.

 2. IBM: Bu yıl çok başarılı bir performans gösteren IBM, B2B alanında da markaların öneminin artmakta olduğunu ortaya koyuyor. IBM’in Smarter Planet gibi kurumsal vatandaşlık alanında geliştirmekte olduğu stratejiler de marka değerine katkı yapan unsurlardan…
Marka tescil değeri yüzde 8’lik artışla 69,9 milyar dolara ulaşan IBM dünyanın en değerli 2. markası olmayı sürdürdü.

3. Microsoft: Microsoft,
marka tescil  değerindeki yüzde 3’lük gerilemeye rağmen 3. sıradaki yerini korudu. Microsoft’un marka değeri 59 milyar dolar olarak açıklandı.

4. Google: Değeri en çok artan markalardan biri olan Google geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 4. sırada yer aldı. Buna karşılık marka değeri 43,5 milyar dolardan 55,3 milyar dolara yükselerek bir üst basamakta yer alan Microsoft’la olan arayı biraz daha kapattı.

5. GE: GE, geçtiğimiz yıldan bu yana marka değeri aynı kalan az sayıdaki şirketten biri oldu. GE, 42,8 milyar dolarlık marka değeriyle en değerli 5. marka seçildi.

6. McDonald’s: İlk 10 marka içindeki tek gıda-restoran markası McDonald’s geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın en değerli 6. markası seçildi. McDonald’s’ın
marka  tescil değeri yüzde 6 artışla 35,5 milyar dolar olarak açıklandı.

7. Intel: Geçtiğimiz yıl marka değeri yüzde 10 artış gösteren Intel, 35,2 milyar dolar marka değeriyle 7. sırada yer aldı. Intel geçtiğimiz yılki listede de aynı sırada yer alıyordu.

8. Apple: Dünyanın En Değerli Markaları 2011 listesinin yıldızlarından Apple, bir yılda 9 basamak birden yükselerek 17. sıradan 8. sıraya çıktı ve en değerli 10 marka arasına girdi. Apple’ın marka değeri geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 58 oranında artarak 21,1 milyar dolardan 33,4 milyar dolara çıktı.

9. Disney: Interbrand’in raporuna göre Disney’in marka değeri son bir yılda hemen hemen değişmedi. Marka değeri sadece yüzde 1 oranında artış gösteren Disney, 29 milyar dolarlık marka değeriyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 9 basamakta yer aldı.

10. Hewlett-Packard: Marka değeri yüzde 6 oranında artan HP, 28,4 milyar dolarlık marka değeriyle Interbrand’in listesinde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 10. sırada yer aldı.
 Değeri en fazla artan 5 marka
Apple: Geçen yılki sıralamada 17. basamakta yer alan Apple, 2011’de Interbrand tarafından dünyanın en değerli 8. markası seçildi. Apple’ın marka değeri bir yıl içinde yüzde 58 oranında artış göstererek 33,5 milyar dolara ulaştı. Interbrand’in raporuna göre, başka hiçbir marka, en yeni teknolojiyi, en özgün ve ilham verici marka deneyimiyle birleştirmeyi Apple’ın başardığı gibi başaramadı. Interbrand’in raporunda, Apple’ın 2010’da iPad’i çıkarmasından bu yana Samsung, Research in Motion, Toshiba ve daha pek çok firmanın tabletlerini piyasaya sürerek Apple’ı taklit etmesinin, bu markaların Apple’a duydukları beğeniyi göstermekte olduğu ifade edildi.

Amazon.com: Çok başarılı bir yıl geçiren Amazon.com da marka değerini yüzde 32 oranında arttırmayı başardı. Geçtiğimiz yılki listede 36. sırada olan Amazon.com, bu sene dünyanın en değerli 26. markası olarak ilan edildi. Amazon.com’un marka değeri de 12,7 milyar dolara ulaştı. Interbrand’in Best Global Brands raporuna göre Amazon’un yakın dönemdeki yükselişi büyük ölçüde kindle ve e-kitapların başarısından kaynaklanıyor. Rapora göre müşterilerin beklentilerini rakiplerinden önce fark edip yanıt veren Amazon, mevcut iş modelini destekleyen yeni bir gelir kanalı yaratmayı ve markasını güçlendirmeyi başarmış bulunuyor.

Google: Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın en değerli 4. markası olarak ilan edilen Google’ın sıralamadaki yeri değişmedi ama marka değeri yüzde 27 oranında artarak 55,3 milyar dolara ulaştı.

Samsung: Marka değeri yüzde 20 oranında artan Samsung da dünyanın en değerli markaları arasında 19. basamaktan 17. sıraya yükseldi. Interbrand, Samsung’un marka değerini 23,4 milyar dolarak açıkladı.

Burberry: Lüks ürün markası Burberry, marka değerini yüzde 20 arttırarak 3,7 milyar dolara yükseltti. Burberry 2011 listesine göre dünyanın en değerli markaları sıralamasında 95. sırada yer alıyor. Lüks ürün markalarının genelde iyi bir performans gösterdiği 2011’de Burberry, moda, dijital yenilikler ve global genişlemeye yönelik temel yetkinlikleriyle bu segmentin marka değerini en fazla arttıran firması oldu.
 Marka değeri en fazla düşenler
Interbrand’in 2011 sıralamasında marka değeri en fazla gerileyen 5 marka şunlar oldu:

Nokia: Geçtiğimiz bir yılda Marka değerinde yüzde 15’lik gerileme yaşayan Nokia’nın, dünyanın en değerli markaları arasındaki yeri de 8. basamaktan 14. sıraya geriledi. 2011 raporuna göre Nokia 25 milyar dolarlık marka değerine sahip bulunuyor.

Nintendo: Marka değeri yüzde 14 oranında düşen Nintendo, global markalar sıralamasında 38. sıradan 48. sıraya geriledi. Son listeye göre Nintendo’nun marka değeri 7,7 milyar dolar.

Sony: Sony’nin marka değeri geçtiğimiz yıl yüzde 13 oranında geriledi. 2010 raporunda 34. sırada bulunan Sony, bu yılki listede 35. sırada yer aldı.

Yahoo!: Marka değeri yüzde 11 gerileyerek 4,4 milyar dolara düşen Yahoo!, geçtiğimiz yıl listenin 66. sırasındayken bu yıl 76. basamakta yer aldı.

Dell: Dell’in marka değeri geçtiğimiz bir yıl içinde yüzde 6 oranında düşerken, en değerli markalar sıralamasındaki yeri de 41. sıradan 43. sıraya geriledi. Dell, Interbrand’in 2011 sıralamasına göre 8,3 milyar dolarlık marka değerine sahip bulunuyor.
 Listeye yeni girenler
Nissan: Interbrand’in listesine bu yıl ilk defa 90. sıradan giren Nissan’ın marka değeri 3,8 milyar dolar olarak açıklandı. En son 1997 yılında en değerli 100 marka listesinde yer alan Nissan, yeniden listeye dönmeyi başardı. Japonya’da yaşanan deprem sonrasında rakiplerinden daha hızlı bir stoklarını yenileyen Nissan, güçlü yönetimi ve zor dönemde şirket olarak gösterdiği dayanıklılıkla marka değerini arttırdı. >

John Deere:Listenin 97. sırasında yer alan John Deere’in marka değeri Interbrand tarafından 3,6 milyar dolar olarak belirlendi. 1837’de kurulan firma, 2009 yılındaki yeniden yapılanmasının ardından dünya pazarlarındaki gücünü ve konumunu pekiştirdi. İlk 100’e ilk defa giren, tarım ve iş makineleri üreticisi John Deere, geleceğe yönelik güçlü bir gelişim ve gelir potansiyeline sahip durumda. >

HTC: 2011 listesinde 98. sırada yer alan ve bu yıl ilk defa en değerli 100 marka listesine giren HTC’nin marka değeri 3,6 milyar dolar olarak açıklandı. Yakın zamanda B2B’den B2C iş modeline geçen marka, tüketici farkındalığını arttırmaya yönelik yaklaşımı, daha yerleşik markalarla kurduğu işbirlikleri ve dijital stratejisindeki gelişimle önümüzdeki yıllarda izlenmesi gereken markalar arasına girmiş bulunuyor.

http://www.markatescilim.net/

3 Ekim 2011 Pazartesi

Marka tescili ile ilgili sanılan yanıltıcı bildirimlere dikkat!!!

Gün geçmiyor ki insanları yanıltan yeni bir yönteme rastlamadan hayatımızı sürdürelim.  Marka tescili yaptırmış ve markaları yayına çıkmış şahıs ve firmaları takip altına alan bazı art niyetli firmalar Türkiye ve 20’ye yakın ülkede, iletişim bilgilerine ulaştıkları markalara mail, fax, posta yoluyla ulaşarak para kazanmayı hedefliyor.

Marka tescili ile ilgili sanılan bildirimler için vekil firmanızla irtibata geçmeden atılacak her adım ciddi kayıplara neden olabilir.
Gelen bildirimde en üst satırda marka ismini gören ve büyük puntolarla yazılmış ödenmesi gereken 1440 YTL’yi ( Türkiye için yatırılacak para cinsi hala YTL ) gören marka sahibi, marka tescili ile ilgili bir durumun söz konusu olduğunu düşünerek maalesef bu ücreti yatırma talebini karşılamaktadır.

Türk Patent Enstitüsü ve
Acar Patent & Kalite ile bağlantısı olmayan,  TM Publisher adı altında bildirim göndererek marka tescili konusunda bilgi sahibi olmayanları hedef alan ve etik olmayan bir yöntemle, birçok dev firma ve ünlü isme de ulaşarak faaliyetlerine devam etmekte olan firmanın bildirimlerini vekil firmanızla değerlendirmeden dikkate almamanız gerekmektedir.
Konu ile ilgili açıklama yapan Acar Patent Genel Müdürü Savaş Gümüş,  TM Publisher ya da benzer kişi ve kuruluşlardan gelen bu bildirimlerin dikkate alınmamasını ve böyle bir durumda işin uzmanı olan vekil firmalarla irtibata geçmeden atılacak her adımın büyük kayıplar yaratabileceğini bildirdi.