23 Temmuz 2012 Pazartesi

Marka tescil denildiğinde İstanbul ve diğerleri...



Marka Tescil İstanbul
Marka başvurularına göre 2011 yılını Avrupa lideri olarak tamamlayan Türkiye, 6 ayda 60 bin yeni marka başvurusu ile 2012’de de beklentilere cevap vermeyi başardı.


Marka tescil ve patent ofisi Acar Patent’ in Türk Patent Enstitüsü verilerini değerlendirerek hazırladığı rapora göre, yerli marka başvurularında artış gözleniyor.


Türkiye markasına sahip çıktı


Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, 2011 yılı başlarında 100 bin marka tescil başvuru hedefini açıkladığında bazı çevrelerde ulaşılması zor bir hedefmiş gibi gözükse de, Türkiye hedefin gerçekliğini 120 bin marka başvurusu ve Avrupa marka şampiyonluğuyla kanıtlamıştı.

Yerli marka başvurularında %4 artış


2011 yılının yarısına gelindiğinde 48 bin olan yerli marka başvurusu, 2012’ de 60 bin olarak % 11 oranında bir atış gösterdi. 


Yabancı marka başvurularında düşüş


Ülke ekonomisinin düzgünlüğü ve pazardaki payı ile dikkat çekmeyi başaran Türkiye yabancı markalarında ilgi odağı olurken, geçen yılın ilk altı ayı baz alındığında yaşanan % 8 oranındaki düşüş ise üzgünlük yarattı.


İki markadan 1’ i İstanbul’dan


Markaların en yoğun adresi 26 bin marka başvurusu ile İstanbul olurken, yapılan başvurular değerlendirildiğinde iki markadan birinin İstanbul’ dan çıktığı gözlendi.


Ankara, Bursa ve İzmir marka başvurularında takiplerini sürdürürken, Gaziantep, Antalya ve Konya çıkıştaki illerimiz olmayı başardılar.


Doğunun markası Diyarbakır


2012 yılının yarısına gelindiğinde Doğu bölgemizde en çok marka başvurusu yapan ilimiz Diyarbakır oldu.


Karadeniz Trabzon’dan sorulur


2011 yılında Samsun’un arkasından ikinci sırada bulunan Trabzon 2012 yılında marka başvurularını arttırarak liderliği eline geçirdi.


Ardahan ise ilk beş aylık periyod süresince sessiz kalarak marka başvurusu yapmayan tek ilimiz oldu.

Konu ile ilgili açıklama yapan Acar Patent Genel Koordinatörü Rüştü GÜMÜŞ, Türkiye ekonomisine paralel olarak marka başvurularının da arttığını, yabancı ülke markalarının ülkemizdeki pazarın farkına vardıkları için koruma gayreti içinde olduklarına değindi.




Haber içerik - Fatih GÖRMEK 

Marka tescil ile Ayşe Arman' a doğum günü süprizi


Köşe yazarı kalıbına sığmayan ünlü gazeteci Ayşe Arman’ın ismi markalaşıyor.


Kamuoyu arasında ünlü isimler ile röportaj yapma konusunda en gözde yazar olarak hafızalarda tescillenen Ayşe Arman’ın ismi de Türk Patent Enstitüsü nezdinde tescillenmeyi bekliyor.


Acar Patent ile marka tescil süreci başlatılan Ayşe Arman ismi; radyo – televizyon yapım hizmetleri, fotoğrafçılık, eğitim-öğretim hizmetleri ve dergi-gazete-kitap yayımlama alanlarında koruma altına alınacak.


Doğum günü hediyesi “ MARKA TESCİL “


Her zaman değişik projeler ile adından söz ettiren Ayşe Arman’ a kalıcı ve farklı bir doğum günü hediyesi sunmak isteyen arkadaşları Ayşe Arman ibareli marka başvurusunda bulundular. Markalaşma sürecinde aldığı doğum günü hediyesi ile ilk adımı atan Ayşe Arman’ın, sevenlerinin karşısına değişik projeler ile çıkıp çıkmayacağı ise merak konusu.


Emek hırsızlığına karşı marka tescili


Acar Patent Marka Tescil Uzmanı İlknur Kurnaz CAN, isimlerini koruma altına alan ünlülerin ticari hayatta da bir adım öne geçtiğini söyleyerek, markalaşan ünlülerin emek hırsızlarına karşı en büyük darbeyi vuracaklarını savundu.

http://www.markatescilim.net/haberler/2658_561/ayse-arman-ismine-marka-tescil-basvurusu.htm
Fatih GÖRMEK

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Marka Tescil: Türkiye Havasına marka tescil belgesi

Marka Tescil Belgeli Türkiye Havası
Türk Patent Enstitüsü, hediyelik eşya ve dekorasyon sınıfında Türkiye Havasına marka tescil belgesi verilmesini onayladı.

Girişimci A. Halim KARS, Antalya Havası ve Konsantre Türkiye Havası adlı ürünlerinin marka tescil belgesini alarak, Türkiye’nin havasını satmaya başladı.
Marka tescil süreçlerinde marka ve patent ofisi Acar Patent ile çalışan Girişimci A. Halim KARS, Antalya Havası ve Türkiye Havası markalı ürünlerinin birçok ünlü tarafından da talep gördüğünü söylüyor.

Airstock ismi ile de marka tescil başvurusu yapılan ürün, internet sitesinde alternatifler sunarak, online alışveriş ile sipariş verebilme seçeneğini de hizmetleri arasında sunuyor.
 007 James Bond da Türkiye Havası satın almış
Bir espri ürünü olan ve hediyelik eşya olarak satılan marka, Türkiye ve daha birçok ülkeden sipariş aldığı gibi, memleketlerinden uzak kalan ve turistik amaçlı ziyarete gelen insanlarında ilgisini çekiyor.

Çekimlerinin bir kısmı İstanbul’ da devam eden 007 James Bond Skyfall filminin başrol oyuncusu Daniel Craig’ de Türkiye Havasını satın alanlar arasında.

Her fırsatta İstanbul ve Türkiye’ye hayranlığını dile getiren Daniel Craig 20 adet hediyelik Türkiye Havasını ülkesine götürmüş.

Çok akıllıca bir tescil

Acar Patent marka tescil uzmanı İlknur Kurnaz Can ürünün özellikle yurtdışında yaşayan insanlar için anlamlı bir hediye olduğunu ve bu keyifli ürünü tescillemenin Acar Patent ailesi olarak mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

11 Mayıs 2012 Cuma

İki Yaka Bir İsmail' e marka tescil


İki Yaka Bir İsmail_ Marka Tescil

Çok yakında izleyicisi ile buluşmaya hazırlanan İki Yaka Bir İsmail projesinin yaratıcısı Adam Film marka tescil işlemleri için çalışmalara başladı.

Acar Patent’ in marka tescil başvuru işlemlerini gerçekleştirdiği  “İki Yaka Bir İsmail” ismi markalaşma yolunda büyük bir adım atmış oldu.


Yönetmenliğini Kemal Uzun’un yaptığı dizinin başrolünü ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Erdal Özyağcılar üstlenirken, Rana Cabbar, Meltem Gülenç, İbrahim Kendirci, Eylem Yıldız ve diğer Türk-Yunan oyuncu kadrosuyla da “İki Yaka Bir İsmail” adından çok söz ettireceğe benziyor.


Ayvalık ve Yunanistan’ın Midilli Adası’nda gerçekleştirilen dizide Balıkçı İsmail’in iki aşk arasında nasıl mekik dokuduğu ve karşılaştığı zorluklar anlatılıyor.

Acar Patent marka vekili Rüştü GÜMÜŞ, daha evvel “Balkan Düğünü”, “Elveda Rumeli” ve “Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm”  dizi ve sinema filmlerinin isim hakkını da marka tescil yoluyla koruyarak, markalaşma konusundaki hassasiyetlerini gösteren Adam Film’e teşekkür ederken, bu filmin Türk- Yunan ilişkileri açısından dostluk köprüsü görevi göreceğini de belirtti.

Fatih GÖRMEK

Yurtiçi marka tescil in, yurtdışı marka tescilde out


Yurtiçi marka tescil başvurularında lider olan Türkiye, aynı başarıyı yurtdışında gösteremiyor.

Firmalar sıra yurtdışına geldiğinde ise elini cebine atmadı. Ortalama 2 bin $'ı gözden çıkarmayan markaların kaybı bu rakamı katladı. Dünyaca ünlü Türk firmaları tescil yaptırmadıkları için de dünyanın önemli merkezlerine giremedi.

 Hangi ülkede marka tescil ortalama ne kadar?

Ülke Ücret (Dolar)
ABD 1500-2000
Kanada 1300-1600
Azerbaycan 700-900
Kazakistan 700-900
BAE 7000-8000
İngiltere 2000-3000
Bosna Hersek 2000-3000
Tacikistan 1000-1300
Hong Kong 1500-1800
Brezilya 2700-3000
Arjantin 1000-1200
Rusya 2000-2200
Çin 1900-2100
Pakistan 1100-1300
Vietnam 900-1100
Hindistan 1200-1500
Benelux 1200-1500
Mısır 1600-1800
Makedonya 1300-1600
Hırvatistan 1700-2000
Suudi Arabistan  5600-6000
Kuveyt 1900-2200
Umman 2800-3200
Yemen 2400-2700
Bahreyn 1500-1800

http://www.acarpatent.com/haberler/2566_561/yurticinde-marka-tescili-yaptiran-firmalar-yurtdisi-marka-tescillerinde-sinifta-kaldi.htm

Lazzoni Mobilya'ya tanınmış marka tescil belgesi ile bir adım önde


 Lazzoni Mobilya, tanınmış marka tescil belgesini alarak, yurtiçi ve yurtdışı mağazacılıkta bir adım öne geçti.

Lazzoni Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Kababulut “Tanınmış marka statüsü önemli bir itibar kaynağıdır ve markamızın bu statüye layık görülmesinden gurur duyuyoruz.

Kaliteli ve tüketici tarafından beğenilen markalara verilen bu tescil, aynı zamanda kuruluşumuzdan bu yana bizim için önemli olan koşulsuz müşteri memnuniyeti ilkemizi de destekler niteliktedir” dedi.  Tanınmış marka tescili, yurtdışı girişimleri ile de önemli başarılara imza atan Lazzoni için uluslararası platformda da önemli bir avantaj sağlayacaktır.

http://markatescilim.net/icerikap/2565/lazzoni-mobilya-turk-patent-enstitusu-tarafindan-taninmis-marka-tesciline-layik-goruldu.htm

İlk Marka tescil belgeli falcı


Fal_marka tescil

Türk Patent Enstitüsü'ne Beyoğlu Falcısı olarak marka tescil işlemini yaptıran Meral Diriöz ilk resmi falcımız oldu.

Türk Patent Enstitüsü "Beyoğlu Falcısı" isminin marka tesciline onay verdi. Enstitü, 45'inci hizmet sınıfına dahil ettiği "fal hizmetleri" kapsamında, falcı Meral Diriöz'ün, "Beyoğlu Falcısı" adıyla marka tescilini yaptı. Falcı Meral Diriöz, tescil belgesini alarak 1990'dan beri yaptığı falcılığı resmen belgelemiş oldu. Böylece falcılık resmen hizmet sektörünün bir parçası olarak kabul edildi. Senelerdir Beyoğlu'nun değişik mekanlarında tarot ve kahve falı bakarak müşterilerden büyük ilgi gören Meral Diriöz, Türkiye'nin ilk markalı falcısı olarak tarihe geçti. Beyoğlu'nda marka olma hayali kuran Diriöz, "10 yıl sonra adımı korumam ve artık bir marka olmam gerektiğini anladım. İnsanlara verdiğim bu pozitif enerjiyi bir marka haline dönüştürerek koruma altına aldım" dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği'ne marka tescil belgesi


Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi marka tescil belgesini aldı

Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, Antalya'nın kemer ilçesinde yapılan Türkiye Sakatlar Derneği Başkanlar Kurulu toplantısında, marka tescil belgesi için şube olarak bir yıl önce Türk Patent Enstitüsüne başvurduklarını belirtti.


Yıllarca sakat ve engelli insanların üzerinden rant sağlamaya çalışan kişilere karşı yapılan tüm tedbir ve uyarılara rağmen, Sakatlar Derneği logo ve adını kullanan gazete, mendil, kalem, tiyatro bileti satılarak haksız kazanç elde edildiğini ifade eden Kalender, şunları kaydetti:


"Bu nedenle sakat ve engelliler toplum içerisinde yanlış tanıtılmaktadır. 52 yıldan beri mücadele eden derneğimizin emek ve ürünlerinin başkaları tarafından sömürülerek, kazanç kapısı olarak kullanılmaması ve yanlışlara yol açmaması için bir yıl önce Türk Patent Enstitüsü'ne başvurularak, marka tescil hakkını elde etmiş bulunmaktayız. Her ne kadar sakat ve engellilerin ortam ve yaşamları bir marka olmasa bile en azından sömürülmeye karşı bir önlem aracı olacaktır."


Şube başkanlarınında katılımıyla yapılan törende Marka Tescil Belgesi ve Gaziantep Sanayi Odası'nın Marka Kuruluşlar Belgesi, Hulusi Kalender tarafından Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz'a takdim edildi.


Marka belgelerini teslim alan Boyraz, yıllarca verilen sakatlık hakları mücadelesinin "Marka Tescil Belgesi" ile taçlanmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.


Emeği geçen herkesi kutlayan Boyraz, "Bu belgeleri bizlere sağlayan Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender'e ve Gaziantep Sanayi Odasına teşekkür ediyorum" dedi.

http://markatescilim.net/icerikap/2549/turkiye-sakatlar-dernegi,-art-niyetli-kisilerin-onune-gecmek-icin-marka-tescil-belgesini-aldi.htm

Sezar'ın ünlü sözüne marka tescil belgesi


Roma İmparatoru Julius Sezar'ın, Tokat'ın Zile ilçesinde söylediği "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözüne marka tescil belgesi alındı

Sezar'ın Zile'deki 4 bin yıllık tarihi kalede söylediği sözün marka tescili için 2.5 yıl uğraşan Başkan Vidinel "Bu tescili Şubat ayında aldık, bu sözün tescili 10 yıl boyunca Zile Belediyesi'ne ait" dedi.

Julius Sezar'ın Roma'dan Zile'yi almak için geldiğini ifade eden Vidinel, tarihi olayı şöyle anlattı: "Pontus asıllı Basforos Kralı 2. Pharnake ile Zile Altıağaç mevkisinde çok kanlı bir savaş yapan Sezar binlerce askeriyle Zile'ye geliyor. Pontuslularla yaptığı savaşın ardından Zile Kalesi'ni alıyor. Yanında bulunduğumuz taşa, tarihin en kısa sözü olan 'Veni, vidi, vici' ifadesi ile övüncünü Roma'ya bildiriyor. Sezar'ın söylemiş olduğu bu söz tarihi bir hakikattir." 'Veni, vidi, vici' markasını belediye olarak kültür ve turizmde kullanacaklarını bildiren Vidinel, şöyle devam etti: "Dünyanın her yerinde satılan bir sigara firması, ambleminde Sezar'ın Zile'de söylediği sözcüğü kullanmakta. Bu sözün tütün ve tütün mamullerinde kullanma hakkı sadece Zile Belediyesi'nde. Biz firma ile görüşeceğiz. Sözün yanına ya 'Zile' yazacak, ya da sattığı her sigaradan, hukuki zeminde, yarım kuruş da olsa almak için gayret göstereceğiz. Elde edeceğimiz parayı, sigaradan dolayı sağlığını kaybeden insanlarımızın tekrar sağlığına kavuşması için harcayacağız."

http://markatescilim.net/icerikap/2544/turk-patent-enstitusu'nden-roma-imparatoru-julius-sezar'in-veni,-vidi,-vici-sozlerine-marka-tescil-belgesi.htm

Türkiye'de en çok marka tescil başvurusu Amerika'dan



Türkiye’deki büyük pazarı fark eden yabancı ülkeler ürünlerini marka tescil yoluyla koruma altına alarak rekabet etme gücüne sahip olmak istiyorlar.

Türk Patent Enstitüsü istatistiklerini değerlendiren marka ve patent firması Acar Patent’ in değerlendirmelerine göre de yabancı ülkeler Türkiye’ de markalarını koruma altına almak için yoğun çaba harcıyorlar.

Yabancı ülkelerin marka raporu


2011 yılında birçok ülkeden 12 bin yabancı marka Türkiye’ de markalarını tescil altına almak için başvuru yaparken, 2012 yılında da yabancı marka başvuruları aralıksız devam etti.

2012 yılının ilk iki ayında ise tescil süresi sonuçlanan 1200 yabancı marka tescil belgesine kavuştu.


Amerika en çok marka tescil başvurusu yaptıran


2012 yılının Ocak ve Şubat ayı verilerine göre Türkiye’ de en çok markası tescillenen ülke A.B.D. olurken, 257 markasını tescil yoluyla koruma altına almayı başaran A.B.D.‘ yi 156 tescilli marka ile Almanya izledi.

İsviçre, Fransa, Çin, Japonya, Birleşik Krallık ve Hollanda’ da Türkiye’ de markalarını koruma altına almak isteyen ülkelerin başında yer aldı.


Ocak ayında marka tescili olmayan İzlanda’nın ise Şubat ayında 68 markasının tescillenmesi ise dikkat çekici bir not olarak kaydedildi.


Yabancı markaların tercihi bilişim sektörü


Yabancı ülkeler en çok bilişim sektöründeki markalarını koruma altına almak için marka tescil başvurusu yaparken, ilaç ve mağazacılık sektörlerinin de önde gelen tercihler arasında olduğu belirlendi.

Uzman gözüyle


Özgün marka bulmanın gün geçtikçe zorlaştığını ve elimizdeki markamızı kaybetmemek için tescil yoluyla korumamız gerektiğini belirten Acar Patent Genel Koordinatörü Rüştü GÜMÜŞ, Türkiye’deki pazarın büyüklüğünü fark eden ülkelerinde markalarını tescil ettirme yarışında olduğunu söyledi.

Fatih GÖRMEK

3 ayda 30 bin marka tescil başvurusu


Türkiye, 3 ayda 30 bin yeni marka ile Avrupa'nın zirvesinden inmeyeceğini kanıtladı.

2011 yılında 120 bin marka tescil başvurusu ile Fransa’yı geçen Türkiye, 2012 yılının ilk üç ayına göre de yılsonunu zirvede bitireceğe benziyor.

Türk Patent Enstitüsü verilerini değerlendiren marka ve patent vekili Rüştü Gümüş,  2012 yılının ilk üç ayındaki başvuru rakamlarıyla yılsonunda hedeflenen 150 bin yeni marka başvurusuna ulaşmanın zor olmadığını belirtti.

Üç ayda 30 bin marka tescil başvurusu


2011’de marka tescil başvurularında yükselişe geçen Türkiye, ilk aydan 10 bin barajını aşarken, Mart 
ayının sonunda 30 bin yeni marka başvurusuna ulaşmayı başardı.

Ocak ve Şubat ayında 8735 markaya tescil


2011 yılının Ocak ve Şubat aylarında 3104 marka tescil edilmişken, 2012 yılının aynı dönemlerinde marka tescil oranı  % 181 artarak 8735 sayısına ulaştı.

Yerli tescilli markalarda mağazacılık

Ocak ve Şubat aylarında tescille sonuçlanan markalar da en çok 35. sınıf ( mağazacılık – satış ) tercih edildi.


İllere göre marka tescil dağılımı


2012 yılının ilk iki ayında İstanbul en çok marka tescil gerçekleştiren ilimiz olurken Ankara, İzmir ve Bursa ise tescillenmiş marka sayılarıyla ilk sıralarda yer almayı başaran illerimiz oldu.


Ardahan, Tunceli, Bayburt, Gümüşhane ve Hakkâri’ de ise bu iki ayda marka tescili gerçekleşmedi.

Fatih GÖRMEK

Çıtır Simide Marka Tescil Başvurusu


İstanbul Simitçiler Odası, simide uluslararası marka tescil yaptırmak istiyor

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nden (İSTESOB) yapılan açıklamada, Yunanlılar'ın ıspanaklı böreği (spanakopita), musakkayı (musakas), etli yaprak sarmasını (dolmadakia) ve baklavayı (baklavas) sahiplenmesinden sonra simidi kaptırmamak için önemli bir adım atıldığı belirtildi.

Açıklamada, İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Zeki Sami Özdemir'in, simide TESK tarafından uluslararası coğrafi işaret tescili alınmasına ilişkin başvuru dilekçesini İSTESOB Başkanı ve TESK Genel Başkanvekili Faik Yılmaz'a sunduğu kaydedildi.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Yılmaz, asırlardır Orta Asya Türk kökenli geleneksel yemekleri ve mutfağı Yunanlılar'ın maalesef bir bir sahiplendiğini belirterek, şunları kaydetti:


''Baklava, Orta Asya Türk kökenli bir tatlıdır. Ama Amerika'da bile ABD Başkanı Barack Obama'ya kendi tatlılarıymış gibi gösterdiler. Gaziantepli baklavacılarımızın buna büyük tepkisi oldu. Ancak Allah'tan bizim baklavamızın aynısını bugüne kadar yapamadılar. Şimdi Türk Osmanlı kültürünün geleneksel damak tadı olan ve halkımızın 600 yıllık zaruri ihtiyacı olarak bilinen simidin coğrafi işaret tescilini alıp, Yunanlılar'a kaptırmayacağız. 

Biz TESK olarak, Türkiye Patent Enstitüsü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek alarak bu hakkımızı tescilleyeceğiz. Böylece, halkın yiyeceği olan, çalışanın kumanyası kabul edilen simidi, Yunanlılar'a kaptırmamak için önemli bir adım atılmış oldu.''

TOKİ' den marka tescil atağı


Toplu Konut İdaresi (TOKİ), marka tanınırlığını artırmak için marka tescil çalışmalarına hız verdi.

Bu çalışmaları bölge ülkelere de yayan idare, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nde de markasını tescil etti.TOKİ'nin KKTC'de inşaat faaliyetlerine başlamak üzere markalar mukayyitliğinde tescil edildiği ve adresinin de '3/5 Hasene Ilgaz Sokak, Lefkoşa' olduğu yönünde haberlere açıklık getirildi. Toplu Konut İdaresi'nden konuya dair yapılan açıklamada, kurum markasının Türkiye'de ve uluslararası alanda kötü niyetli veya çıkar amaçlı kullanımını engellemek; TOKİ'nin tanınırlığını artırmak için 2008'den bu yana TOKİ marka tescili çalışmaları başlatıldığı belirtildi.

Türkiye içinde TOKİ'nin 'tanınmış marka' olarak tescilinin Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından 2009'da yapıldığına işaret edilen açıklamada, "TOKİ markasının 'Uluslararası Marka Tescili' başvurusu ise World Intellectual Property Organization (WIPO) tarafından 30 Nisan 2009 tarihi itibariyle onaylanmıştır." ifadelerine yer verildi. Açıklamada şöyle denildi:


"Gerek ulusal, gerekse de uluslararası marka tescil işlemlerinin izlenmesi ve kimi ülkelerden gelen/gelebilecek retlere karşı itirazların mevzuat gereği bir marka vekili ile yapılması gerekliliğinden hareketle, TOKİ adına işleri yürütecek bir marka vekili belirlenmiştir. İdaremizce Türkiye'de tescili yapılmış olan TOKİ markası için Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında da marka korumasının sağlanması amacıyla gerekli görülen sınıflar dahilinde 'Uluslararası Marka Tescili' başvurumuz uluslararası ilişkiler kapsamında öncelikli ve yoğun olabilecek kimi ülkeler için yapılmaktadır."


KKTC sınırları dahilinde marka koruması adına başvuru yapıldığı vurgulanan açıklamada TOKİ ticaret markasının sınıf 16 ve 19'da tescil müracaatının uygunluğunun KKTC Resmi Gazetesi'nde ilan edildiği bildirildi.


TOKİ açıklamasında ayrıca basın yayın organlarında yayınlanan haberlerde ilanların anlam ile gayesi bilerek ya da bilmeyerek saptırıldığına ve TOKİ'nin KKTC'de inşaat faaliyetlerine başlamak üzere markalar mukayyitliğinde tescil edildiği şeklinde yanlış bilgilere yer verildiğine dikkat çekildi. Yayınlanan haberlerde, TOKİ'nin marka vekilliğinin tebliğ adresi olan'3/5 Hasene Ilgaz Sokak, Lefkoşa' adresinin de TOKİ adresiymiş gibi gösterilerek kamuoyunun doğru bilgilendirilmediği aktarıldı.http://markatescilim.net/icerikap/2527/toki-markasini-koruma-altina-almak-icin-marka-tescil-calismalarina-hiz-verdi.htm

İstanbul' da Venedik keyfi için marka tescil başvurusu yapıldı


Via/ Port Venezia projesi için marka tescil çalışmaları başladı

Yaklaşık 2.500 konut, alışveriş merkezi, iş merkezi ve eğlence merkezinden oluşacak Via/Port Venezia, Kiptaş’ ın proje ortaklığı, Bayraktar Grup ve Gürsoy Grup’ un sinerjisi ile çalışmalarına devam ediyor.


Türkiye’ nin en çok ziyaret edilen alışveriş merkezlerinden biri olan Via/Port Outlet ve Via/Port Hotel isimlerini marka tescil yolu ile koruma altına alan Bayraktar Kardeşler İnşaat, Via/Port Venezia ismini de tescil ettirmek için vekil firma Acar Patent aracılığı ile Türk Patent Enstitüsü’ ne başvurdu.


Via/Port Venezia isminin tescil başvurusunun inşaat hizmetleri ve gayrimenkul danışmanlığı sınıflarında yapıldığı bildirildi.


Marka tescil başvurularında Avrupa lideri olan Türkiye’ nin, marka başvurularındaki yükselişinin devam ettiğini söyleyen Acar Patent Genel Koordinatörü Rüştü GÜMÜŞ, büyük ve küçük ölçekli bütün işletmelerin markasına sahip çıkmasının Türkiye’nin bugünü ve yarını için atılan çok büyük adımlar olduğunu belirtti.

Fatih GÖRMEK

20 Mart 2012 Salı

Bize her yer Trabzon sloganını ve markasını tescil ettiren işadamına Trabzonspor A.Ş. dava açtı

Bize Her Yer Trabzon
Bize Her yer Trabzon sloganını kendi adına tescil ettiren işadamı, Trabzonspor A.Ş. tarafından marka tescilinin iptali için dava edildi.

10 YIL BOYUNCA İSİM HAKKINI ALDI

Tekstil işiyle uğraşan Trabzonlu İşadamı Ömer Bayraktar, 29 Temmuz 2009 tarihinde "Bize Her Yer Trabzon" sözünü imal edeceği tekstil ürünlerinde kullanmak için Türk Patent Enstitüsü 'ne başvurdu. Türk Patent Enstitüsü de, 15 Temmuz 2011  tarih ve 40529 numaralı kararla, "Bize her yer Trabzon" sözünü, her türlü malzemeden yapılmış iç-dış giysiler, çoraplar, ayak ve baş giysilerinde kullanılmak üzere marka hakkını 29 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 10 yıl boyunca Ömer Bayraktar adına tescil etti.

İTİRAZ REDDEDİLİNCE DAVA AÇILDI

Olayın ortaya çıkmasının ardından, "Bize her yer Trabzon" sözünün TS Club mağazalarındaki ürünlerde kullanıldığını belirten Trabzonspor A.Ş yetkilileri, Türk Patent Enstitüsü'ne itiraz ederek marka tescilinin iptalini istedi. Bu itiraz kurul tarafından reddedilince, Trabzonspor avukatları Trabzon 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde İşadamı Ömer Bayraktar aleyhine dava açtı. Kulüp avukatları, bu sözün TS Club mağazalarındaki ürünlerde kullanıldığını, bu nedenle davalı lehine yapılan tescilin iptal edilmesini, marka sicilinin terkini ve markanın hükümsüz olmasını talep etti.

Davayı kabul eden 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Türk Patent Enstitüsü'ne bir yazı göndererek konuyla ilgili bilgi istedi.

Davanın ilk duruşmasının önümüzdeki günlerde yapılacağı belirtildi.

Türk markası FLO İtalyanların tescilli ayakkabı markası Lumberjack'ı satın aldı

Türk Marka
Ayakkabı mağazası FLO İtalya'nın en ünlü ayakkabı markalarından Lumberjack'ı aldı.

Ziylan Ayakkabı Yönetim Kurulu Üyesi Büyükekşi, yakın zamanda dünyanın en ünlü spor ayakkabı markalarından birini daha alacakları bilgisini verdi.

Ziylan Ayakkabıcılık bünyesinde bulunan ayakkabı mağazası FLO, bünyesine kattığı yeni markalarla yurtdışına çıkmaya hazırlanıyor. Bir dizi iş görüşmesi için TUSKON heyeti ile birlikte Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Ziylan Ayakkabı Yönetim Kurulu üyesi Aykut Büyükekşi, bünyesine kattıkları yeni markalarla birlikte 30 milyon ve üzeri nüfusa sahip ülkelerde 15'er FLO mağazası açmak için fizibilite çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

İtalyan Lumberjack'la ilgili uzun süredir çalışma yaptıklarını ve sonunda 67 yıllık İtalyan markanın alımının bu hafta sonuçlandığını söyleyen Büyükekşi, süreci şöyle aktardı: "Lumberjack markası İtalya'nın en köklü ve büyük ayakkabı markasıydı. Firma sahibi vefat ettikten sonra yönetim eşine ve çocuklarına kaldı. Yürütemediler ve satma kararı aldılar. Bu işi bir yıldır takip ediyorduk. İyi bir fiyata bu markayı aldık. İtalya'nın ekonomik krizde olması da bizim için fırsat oldu. Markanın Avrupa'da satış fiyatı 150 avro ile 350 avro arasında değişiyordu. Türkiye'de bu fiyatları revize edeceğiz. Üretim yine Türkiye'de olacak. Markanın patent ve tüm tasarım ekibini Türkiye'ye getiriyoruz."

SPOR DEVİ SATIN ALACAK

Bundan sonraki süreçte yine satın almaların devam edeceği bilgisini veren Büyükekşi, bunlardan birinin daha yakın zamanda sonuçlanacağını söyledi. "Bu marka dünya çapında çok büyük bir marka. Şimdi düşünün Adidas, Puma, Nike, Reebook ve bu saydıklarımdan sonra gelen büyük bir marka olacak. Hedeflerimiz büyük" diyen Büyükekşi, önümüzdeki dönemde 4 yeni marka daha almayı planladıklarını belirtti. Bu atakların daha çok yurtdışına açılım için gerçekleştirildiği bilgisini veren Büyükekşi, şöyle devam etti: "Avrupa ve dünyaya açılmak istiyoruz. Romanya, Polonya, Rusya, Mısır ve Kuzey Irak'ta fizibilite çalışmaları devam ediyor. Bu pazarlarda en az 15'er mağaza açacağız."

67 YILLIK MARKA

İtalya'nın kuzeydoğusunda yer alan Verona şehrinde, küçük bir ayakkabı imalat atölyesinde üretime başladı. Lumberjack, ürettiği ayakkabılarda derinin kalitesi, taban yapısının esnekliği ve en önemlisi ip bağcık yerine deri bağcıklar kullanarak fark yarattı. Bu fark, önce İtalya'da sonra tüm dünyada rakiplerinin dikkatini çekti. Bu üç ortaklı firma, bilgi ve yeteneklerini birleştirerek dünyanın tanıdığı Lumberjack ayakkabı ve bot modelleri seçkin mağazalarda satışa sunuldu. Sandalet ve terlik modellerinde de her zaman önde olduğunu rakiplerine hissetiren Lumberjack, İtalya'da doğdu, tüm dünyada yürüyor.

Dünyanın en değerli markası 7 sıra atlama yapan Apple oldu

En değerli marka
Dünyanın en değerli şirketi Apple, 70.6 milyar dolarlık marka değeriyle aynı zamanda dünyanın en değerli markası da oldu.

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance dünyanın en değerli 500 markasını belirledi. Listenin ilk sırasına, geçen yıl listenin 8. sırasında yer alan Apple oturdu. Apple, 2011’in en değerli markası Google’ı geride bırakarak 2012 dünyanın en değerli markası oldu.

Listenin ilk 5 sırasında Amerikan markaları yer alırken gelişmekte olan ülkeler de listede geniş yer buldu. Çin’in 25, Brezilya’nın 9, Rusya’nın 8, Hindistan’ın ise 6 marka ile temsil edildiği listede Türk markası yer almadı. İlk 20 marka içinde 11’i teknoloji alanında faaliyet gösterirken, bu liste içinde 3 banka, 2’şer enerji ve gıda, birer otomotiv ve perakende markası yer aldı. İlk sıradaki Apple’ı 47.4 milyar dolar marka değeriyle Google, 45.8 milyar dolar marka değeri ile Microsoft, 39.1 milyar dolar marka değeri ile IBM ve 38.3 milyar dolar marka değeriyle Wallmart takip etti.

Lüks hız kesmiyor

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, ”Bir ülkenin küresel ölçekte değerli marka sayısı, söz konusu ülkenin değer üretebilme kabiliyetini yansıtır. Umuyoruz ki, Türk markaları da sayıca artarak bu listede kalıcı şekilde yer alma başarısı gösterecektir. Bu konuda hem kamu, hem de özel sektöre büyük görevler düşüyor” açıklamasında bulundu.
İlgüner, 2011 yılında lüks markaların değerlerini artırdığını gözlemlediklerini de belirterek, şu görüşlere yer verdi:

”Louis Vuitton yüzde 24 artışla 4.9 milyar dolar, Hermes yüzde 9 artışla 3.4 milyar dolar, Polo Ralph Lauren yüzde 6 artışla 3.4 milyar dolar marka değerine ulaşmıştı. Ayrıca, artan marka değerleri ile Prada, Coach, Christian Dior ve Burberry listeye ilk kez girmeye hak kazandı.”


http://acarpatent.com/haberler/2520_561/dunyanin-en-degerli-markasi-7-sira-birden-yukselerek-google'i-tahtindan-eden-apple-oldu.htm 

17 Şubat 2012 Cuma

Marka Tescilinde Bilgisayar ve İlaç Sektörü Zirvede

marka tescil

2011 yılını marka başvuru rakamlarına göre Avrupa lideri olarak tamamlayan Türkiye, yabancı markalarında ilgi odağı olmayı başardı.

Ürünlerini Türkiye pazarında marka tescil yoluyla koruma altına almak isteyen firmalar, 2011 yılında 12 bin civarında yeni marka başvurusu yaparken, 6 bin yabancı marka da tescil belgelerine kavuştu.


Türk Patent Enstitüsü verilerini değerlendiren marka ve patent firması Acar Patent, tescil edilen yabancı markalarda bilgisayar donanım ve ilaç sektöründeki markaların ağırlıklı olduğunu belirtti.


Bilgisayar-ilaç-satış, reklam-tekstil öne çıkanlar

2011 yılında tescil edilen 6 bin yabancı markanın aslan payını, 1200 marka tescil sonucu ile bilgisayar donanım ve parçaları oluşturdu. Yabancı markalarda ikinci tercih ise ilaç sektöründeki 995 marka tescili ile gerçekleşti.


Satış, reklam ve organizasyon hizmetlerini kapsayan ve 2011 yılında Türkiye’nin marka başvuru sayısındaki yükselişte başrol sahibi olan  “35.” sınıf yabancı markalarda 758 tescil ile üçüncü sırada yer aldı.



Yerli markalarda da en çok başvurulan sınıflardan (25) birisi olan Tekstil sektörü, yabancı markalarda da önde gelen tercihlerden oldu.


ABD lider ülke, Fransa 426 markasını tescilledi
Yabancı marka başvurularında en yüksek başvuru Türkiye’den alınırken, ABD, Almanya ve İsviçre başvuruları tescille sonuçlanan ülkeler arasında önde yer alan ülkelerden olmayı başardı.


Şu günlerde ilişkilerin gerildiği Fransa ise Türkiye’ de 426 markasını tescil yoluyla koruma altına aldı.


Uzman gözüyle


Markayı korumanın tescil yoluyla mümkün olacağını belirten Acar Patent Genel Koordinatörü Rüştü GÜMÜŞ, ABD ve Almanya gibi kendini ispatlamış ülkelerin markalarını Türkiye’ de de tescil yoluyla korumak istemelerinin ekonomi ve imaj açısından olumlu gelişmeler olarak gördüğünü söyledi. 

Marka tescil başvurularında Avrupa'nın zirvesinde yer alan Türkiye'nin 2012 hedefi 150 bin yeni marka

2011 yılı Avrupa marka lideri Türkiye, 2012’de de gözünü zirveye dikti.


2011 yılında 120 bin marka tescil başvurusu ile rekor kıran Türkiye, 2012 yılı Ocak ayı verilerine göre yeni yılda da hedefinde sapma olmadığını gösterdi.


Türk Patent Enstitüsü verilerini değerlendiren marka ve patent firması Acar Patent, 2012 Ocak ayı marka başvuru sonuçlarına göre yılsonun da 150 bin marka tescil başvurusunun hayal olmadığını ortaya koydu.

Ocak ayında 10 bin marka
2011’de marka tescil başvurularında yükselişe geçen Türkiye, başvurularda gaz kesmeyerek ilk aydan 10 bin barajını aşmayı başardı.


Yerli ve yabancı olmak üzere Ocak ayında 10160 marka başvurusu yapılırken, yine en çok ilginin 35. sınıfa ( mağazacılık – satış ) gösterileceği düşünülüyor.


Marka başvuruları  % 25 arttıGeçen yılın ilk ayında 8140 olan başvuru sayısı 2012 yılının aynı döneminde % 25 artış göstererek 10 bin rakamına ulaştı.


En çok yabancı başvuru ABD’ den bekleniyor2011 yılında Türkiye’ de en çok başvuru yapan ABD’nin bu senede ülkemizde markalarını korumak ve pazarda elini güçlendirmek için başvurularını arttırması bekleniyor.


Uzman görüşü
Özgün marka bulmanın gün geçtikçe daha da zorlaştığını belirten  Acar Patent Ltd. Genel Koordinatörü Rüştü GÜMÜŞ, buna rağmen Türkiye’ de marka başvurularında gözlenen artışın heyecan verici olduğunu söyledi.


http://www.markatescilim.net/icerikap/2495/marka-tescil-basvurularinda-avrupa'nin-zirvesinde-yer-alan-turkiye'nin-2012-hedefi-150-bin-yeni-marka.htm

5 Ocak 2012 Perşembe

Türkiye 2012 yılına 120 bin marka tescil başvurusuyla Avrupa marka şampiyonu unvanı ile girdi

Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan marka ve patent başvuruları incelendiğinde, Türkiye sene başında belirlediği 100 bin hedefinin üstüne çıkarak Avrupa’nın marka lideri oldu.

Türkiye’nin önde gelen marka ve patent firması Acar Patent’ in Türk Patent Enstitüsü verilerini değerlendirerek hazırladığı rapora göre, 120 bin marka başvurusu ile Türkiye yeni yıla Avrupa’nın yeni lideri olarak girdi.

Türkiye markasına sahip çıktı

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, 2011 yılı başlarında 100 bin marka tescil başvuru hedefini açıkladığında bazı çevrelerde ulaşılması zor bir hedefmiş gibi gözükse de, Türkiye hedefin gerçekliğini 120 bin marka başvurusu ve Avrupa marka şampiyonluğuyla onayladı.

Marka başvuruları %41 arttı

2010 yılında 85 bin olan marka tescil başvuru sayısı, 2011 yılı sonunda % 41 oranında artış göstererek 120 bine ulaştı.

Sanayi illerinin katkıları ne oldu?
İstanbul %41 ile neredeyse marka tescil başvurularının yarısını gerçekleştirirken, Ankara, İzmir ve Bursa toplamda %15 oranında katkı sağladı.

Doğunun yıldızları Malatya ve ŞanlıurfaMalatya ve Sanlıurfa marka tescil başvurularında önde gelen illerimiz oldu

Karadeniz Samsun’dan sorulur
Karadeniz bölgesinde Samsun liderliği elinde bulundururken, Trabzon ikinci sırada yer aldı.

Yazardan son cümlelerRakamlarda gösteriyor ki Türkiye' de insanlar artık markasını korumak ve emeğinin karşılığını almak istiyor. Taşın altına elimizi ne kadar sokarsak karşılığını da o kadar alacağımızı unutmamamız gerekiyor.

Türkiye'nin marka başvurularında Avrupa lideri olmayı başardı fakat İstanbul dışındaki illler hala marka çıkarmakta yeterli değilller. Tüm illerimize bol kazançlı günler diliyorum.

Fatih GÖRMEK

http://www.markatescilim.net/icerikap/2466/turkiye-2012-yilina-120-bin-marka-tescil-basvurusuyla-avrupa-marka-sampiyonu-unvani-ile-girdi-.htm